Ερώτηση Κούλογλου σε Κομισιόν για τις απαράδεκτες πρακτικές της Δανίας κατά μεταναστών

Permalink

Ντροπή και δυσωδία ναζισμού για την Ευρώπη η δήμευση κοσμημάτων των προσφύγων από τη Δανία

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, κατέθεσε ερώτηση στην Επιτροπή, με την οποία καταγγέλλει την πρόθεση της Δανίας να ψηφίσει πακέτο 34 περιοριστικών μέτρων στην πολιτική ασύλου, μεταξύ των οποίων προβλέπεται και η δήμευση των κοσμημάτων των προσφύγων.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών και της διεθνούς νομοθεσίας και καταστρατήγηση των ευρωπαϊκών ιδεών. Eρωτά την Επιτροπή για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών από όλα τα κράτη μέλη και να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων.

Επιπλέον, ο Στέλιος Κούλογλου προέβη στην ακόλουθη δήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών:

«Κατέθεσα σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, γραπτή ερώτηση στην Επιτροπή για τις ντροπιαστικές αυτές ενέργειες κρατών μελών. Την ώρα που υποχρεώνουν την Ελλάδα να τηρεί κατά γράμμα μνημονιακές πολιτικές λιτότητας που έχουν εξαθλιώσει τους πολίτες της, η ίδια αυτή χώρα αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες με απείρως μεγαλύτερη καλοσύνη και ανθρωπιά από ότι οι υπόλοιποι πιο εύποροι Ευρωπαίοι. Πρέπει η Επιτροπή να πάρει θέση γι αυτές τις εξευτελιστικές και απαράδεκτες ενέργειες κρατών μελών, την ίδια ώρα που δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα για την συμφωνία απορρόφησης των προσφύγων από τα κράτη μέλη ούτε και ανταποκρίνεται στο βαθμό που η Ελλάδα έχει αιτηθεί βοήθεια σε υλικό και ανθρώπινο δυναμικό».

Ολόκληρο το κείμενο της γραπτής ερώτησης:

Στη Δανία έγινε αποδεκτή μια νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που δυσχεραίνει και περιορίζει τους όρους για την παροχή ασύλου μέσω 34 μέτρων, ανάμεσα στα οποία είναι και η δήμευση περιουσιακών στοιχείων άνω των 3000 δανικών κορώνων (περίπου 400 ευρώ). Σύμφωνα με αυτή την πρόταση νόμου που θα συζητηθεί τον Ιανουάριο του 2016 στο Δανικό κοινοβούλιο και αν ψηφισθεί θα έχει ισχύ από τον Φεβρουάριου του ίδιου έτους, τα περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν αυτό το όριο, θα μπορούν να δημευθούν από τις δανικές αρχές για να ενισχύσουν τα κόστη υπέρ την στήριξης των μεταναστών. Εξαιρούνται ως γενικός κανόνας τα αντικείμενα που είναι απαραίτητα για ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης καθώς και είδη συναισθηματικής αξίας (ρολόι, κινητό, δαχτυλίδι γάμου κλπ) αρκεί να μην είναι εξαιρετικά υψηλής αξίας [1]. Αυτές οι ενέργειες φέρνουν στη μνήμη μαύρες σελίδες της ιστορίας.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Πρόκειται για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και του πνεύματος και των διατάξεων Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τα άρθρα 67 καθώς και 77;

Ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προτίθεται να πάρει προκειμένου να γίνονται σεβαστές οι ενωσιακές υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων;

[1] http://www.vox.com/2015/12/17/10326178/denmark-refugee-jewelry-valuables


(Visited 288 times, 1 visits today)

Read more:
383459-petres...
Πέτρες…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close