Τροπολογία για την προστασία των Ελλήνων και Ευρωπαίων ελαιοπαραγωγών

Τροπολογία για την εφαρμογή μηχανισμού αποζημίωσης προς όφελος των Ευρωπαίων ελαιοπαραγωγών ετοιμάζεται να καταθέσει η Oμάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, GUE/NGL, στην πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή έκτακτων αυτόνομων εμπορικών μέτρων εισαγωγής ελαιόλαδου από την Τυνησία.

Σύμφωνα με την πρόταση του κανονισμού, 35 000 τόνοι ελαιόλαδου της Τυνησίας θα μπορούν να εξάγονται αδασμολόγητα στην ΕΕ για δύο χρόνια υπό τη μορφή αυτόνομου εμπορικού μέτρου προκειμένου να ενισχυθεί η χώρα μετά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιουνίου.

Οι Ευρωβουλευτές της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, παρότι συμφωνούν στη στήριξη της οικονομίας της Τυνησίας, έχουν προειδοποιήσει ότι το μέτρο αυτό ενδέχεται να προκαλέσει στρέβλωση της ισορροπίας της αγοράς ελαιολάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με στόχο την προστασία των Ελλήνων αλλά και των Ευρωπαίων ελαιοπαραγωγών, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, είχε καλέσει να ενημερώσει τους έλληνες συνάδελφους ευρωβουλευτές ώστε να μπορέσουν όλοι μαζί να ενεργήσουν συλλογικά και συντονισμένα στις πολιτικές τους ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ). Ακολούθως, ο Στέλιος Κούλογλου κατέθεσε τροπολογίες στο σχέδιο της πρότασης κανονισμού που ζητούσε από την Επιτροπή να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες.  Πιο συγκεκριμένα, μία πολύ σημαντική τροπολογία που υιοθετήθηκε από την αρμόδια επιτροπή του ΕΚ τον Ιανουάριο, ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πραγματοποιήσει μια ενδιάμεση επανεξέταση των επιπτώσεων του μέτρου αυτού για την εξακρίβωση στρέβλωσης στην αγορά ελαιόλαδου στην ΕΕ.

Ο Στέλιος Κούλογλου σκοπεύει να επανακαταθέσει μια τροπολογία που δεν είχε περάσει κατά την ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή του ΕΚ εκ μέρους της GUE/NGL αυτή τη φορά πριν την ψηφοφορία της ολομέλειας του ΕΚ -με τη συλλογή υπογραφών 40 ευρωβουλευτών- που θα ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει την ανάγκη λήψης συμπληρωματικών μέτρων για τους Ευρωπαίους παραγωγούς.

Ακολουθεί το κείμενο της τροπολογίας:
Mid-term assessment

1. The Commission shall conduct an assessment of the impact on the Union olive oil market at mid-term following the entry into force of this Regulation, and present the conclusions of this assessment to the European Parliament and Council.

2. If it is found that the Union market is affected by the provisions of this Regulation, the Commission shall be empowered to adopt an implementing act in order to propose corrective measures aimed at restoring the situation on the Union market, including a compensation mechanism for European olive oil producers. This implementing act shall be adopted in accordance with the procedure referred to in Article 6(2).


(Visited 272 times, 1 visits today)

Read more:
Δικαιοσύνη...
Δικαιοσύνη…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close