Κούλογλου στο RADIO FRANCE: Στόχος των πιστωτών εξ αρχής να ξεφορτωθούν τον Τσίπρα

Permalink

61% στήριξαν την κυβέρνησή τους ενάντια στους διεθνείς πιστωτές, είναι περήφανοι σήμερα για την ψήφο τους ή ανησυχούν για το τι θα γίνει μετά; Είναι το πρώτο ερώτημα προς τον Στέλιο Κούλογλου, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι και περήφανοι, γιατί διατήρησαν την αξιοπρέπειά τους, αλλά σίγουρα ανησυχούν για το μέλλον. Ο πρόεδρος του Eυρωκοινοβουλίου έφτασε να πει ότι ετοιμάζεται κυβέρνηση τεχνοκρατών, για να αντικαταστήσει την κυβέρνηση Τσίπρα. Όπως βλέπετε έχουμε να κάνουμε με μια ατμόσφαιρα λίγο πολύ αποικιοκρατική. Την ίδια στιγμή, φοβόμαστε τα αντίποινα.

Πριν το δημοψήφισμα πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες και ο πρόεδρος της Κομισσιόν είπαν ότι ένα όχι ισοδυναμεί με ένα όχι στην Ευρώπη.Πως θα τους πείσετε σήμερα ότι ισχύει το αντίθετο;

Αυτό ήταν ένα επιχείρημα καθαρά προπαγανδιστικό για να πείσει τους Έλληνες να ψηφίσουν ναι. Προφανώς, κανείς δεν τους πίστεψε, γι αυτό είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Γιατί αν το δημοψήφισμα είχε να κάνει με την παραμονή στην Eυρωζώνη, όλοι θα είχαν ψηφίσει ναι. Μια μεγάλη πλειοψηφία στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν να μείνουν στην Ευρωζώνη.

Πιστεύετε ότι οι Έλληνες είναι έτοιμοι για νέες παραχωρήσεις;

Αν δείτε τη σύνθεση των ψήφων για το ναι και το όχι θα δείτε ότι στις πλούσιες γειτονιές οι ψηφοφόροι ψήφισαν ναι ενώ στις πιο χτυπημένες από την κρίση, ψήφισαν όχι. Οι φτωχοί είναι αυτοί που υποφέρουν, που θέλουν να δουλέψουν αλλά η ανεργία είναι μεγάλη. Έχουμε ενάμιση εκατυμύριο ανέργους. Aν προτείνουν σχέδιο που ανεβάζει κι άλλο την ανεργία, γιατί να το δεχθούμε; Αυτό είναι το πρόβλημα.

Ποιες μεταρρυθμίσεις θα κάνετε επομένως;

Μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και συντάξεων, στη διοίκηση και τους μηχανισμούς συλλογής φόρων. Οι πιστωτές ζητούν συνέχεια παραχωρήσεις από την ελληνική πλευρά αλλά δεν αυτοί δε δέχονται ούτε τα πιο προφανή, όπως το πρόβλημα του χρέους. Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να ρυθμιστεί αυτό. Ειδάλλως, και οι Έλληνες και οι πιστωτές θα πετούν χρήματα σε μια μαύρη τρύπα. Πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Και ο μόνος λόγος που δε γίνεται αυτό είναι γιατί η κ. Μέρκελ φοβάται τους ψηφοφόρους της,δεν θέλει να παραδεχτεί ότι η λιτότητα που επιβάλλεται στην Ελλάδα από το 2010, ήταν καταστροφική και δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Αντιθέτως, το χρέος αυξήθηκε σε σχέση με το 2010. Παρά τις θυσίες, τις οικογενειακές τραγωδίες, τις μεταναστεύσεις νέων στο εξωτερικό,τις αυτοκτονίες, την απόλυτη καταστροφή δηλαδή,το χρέος που ήταν εξ αρχής το πρόβλημα, αυξήθηκε σε σχέση με το ΑΕΠ.

Λέτε ότι η Ευρώπη πρέπει να δεχθεί μια αναδιάρθρωση του χρέους;Ο Τσίπρας τι παραχωρήσεις προτίθεται να κάνει για τις διαπραγματεύσεις;

Σε όλα όλα ζητούν οι πιστωτές, υπάρχει διάθεση να γίνουν συμβιβασμοί. Εκτός π.χ. από τον ΦΠΑ στο 23% στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία. Κάτι τέτοιο θα έκανε τον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα καθόλου ανταγωνιστικό σε σχέση με τις γειτονικές χώρες. Στην Τουρκία o ΦΠΑ στα εστιατόρια είναι 8% και αυτοί μας ζητούν 23%. Προφανώς όλοι θα πάνε στην Τουρκία. Υπάρχουν τέτοια σημεία. Αλλά, οι διαφορές δεν είναι μεγάλες. Το ζήτημα δεν ήταν ποτέ οικονομικό.Ήταν εξαρχής εντελώς πολιτικό. Ήθελαν να ξεφορτοθούν αυτή την κυβέρνηση για να μην υπάρξουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η ισπανία, που να θελήσουν να αλλάξουν την οικονομική πολιτική που και εκεί οδήγησε στην καταστροφή.


(Visited 406 times, 1 visits today)

Read more:
KoulIRL
Παρέμβαση Κούλογλου για τη βελτίωση των λιμενικών υπηρεσιών και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη κατά τη χθεσινή Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο ως σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής...

Close