Κούλογλου σε BFM-Business: Η αξιοπρέπεια πάνω από το φόβο!

Permalink

Συνέντευξη ζωντανά στο γαλλικό κανάλι BFM Business

Είστε Έλληνας ευρωβουλευτής, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και φίλος του Αλέξη Τσίπρα. Ίσως ακούσατε πριν τον Κριστιάν Σαιντ Ετιέν, που αναρωτιώταν αν βλέπουμε τώρα τον αληθινό Τσίπρα; Αυτόν που θέλει να βγάλει τη χώρα από την Ευρωζώνη;

Δε θέλει καθόλου να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Αντιθέτως, ο Τσίπρας έχει κάνει ότι μπορεί, για να υπάρξει συμφωνία, δεν έχει δεύτερο σχέδιο. Έχουμε κάνει δέκα συνόδους κορυφής και τριάντα eurogroup, brussels group. Δεν υπάρχει καμία θεωρία συνωμοσίας. Ο Τσίπρας θέλει να μείνει στο ευρώ. Πρότεινε λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα, ένα πρόγραμμα που όλοι το δέχθηκαν στην αρχή και την επόμενη μέρα άλλαξαν γνώμη. Και πρότειναν ένα καταστροφικό πρόγραμμα, είτε για να τον ταπεινώσουν είτε για να τον κάνουν να παραιτηθεί. Εδώ στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες ετοιμάζανε νέα κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου το είπε ξεκάθαρα ότι ήθελε να ορίσει τέτοια κυβέρνηση. Η μόνη επιλογή λοιπόν που έμενε στον Τσίπρα ήταν να οργανώσει ένα δημοψήφισμα, για να πει στους εταίρους ότι έχει τη στήριξη του λαού. Και άρα έπρεπε να βρεθεί μια άλλη λύση.

Γιατί ήρθε ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες χωρίς προτάσεις; Αυτό λένε η Μέρκελ και ο Ολάντ, ότι η Ελλάδα δεν έφερε σήμερα γραπτές προτάσεις.

Το θέμα δεν είναι αν η πρόταση είναι γραπτή ή όχι. Αναζητούμε ένα πλαίσιο συμφωνίας, εφόσον υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης των τραπεζών, και εάν υπάρχει ένα πρόγραμμα για το μέλλον. Και αν θα θίξουμε τη λυδία λίθο του προβλήματος που είναι το ζήτημα του χρέους. Από ό,τι κατάλαβα από τις δηλώσεις της Μέρκελ, στη συνέντευξη τύπου που μόλις άρχισε, έγινε αυτή η συζήτηση και είπαμε ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε λεπτομερείς προτάσεις. Αύριο η Ελλάδα θα καταθέσει τις προτάσεις της στους εταίρους, για να βρεθεί λύση ως την Κυριακή.


Κύριε Κούλογλου, ο Κριστιάν Σαιντ Ετιέν σας ακούει και θέλει να σας θέσει ένα ερώτημα.

Σε όλες τις διεθνείς διαπραγματεύσεις, εγώ εργαζόμουν στο ΔΝΤ και στο ΟΟΣΑ, όταν μια κυβέρνηση φτάνει σε ένα διεθνή οργανισμό, έχει ετοιμάσει ένα φάκελο, έχει συγκεκριμένα αιτήματα. Δεν είδαμε ποτέ το σχέδιο ενός προγράμματος ούτε από τον Τσίπρα ούτε από τον Βαρουφάκη, όταν ήταν υπουργός οικονομικών. Πολεμάμε λοιπόν επί των θέσεων εδώ και τέσσερις μήνες, και όχι επί συγκεκριμένων τεχνικών μέτρων που έπρεπε να αξιολογηθούν και να συγκριθούν. Η ελληνική κυβέρνηση μπορούσε να πει: μας ζητάτε να αυξήσουμε την ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά εμείς έχουμε άλλες προτάσεις, σε άλλους τομείς, δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε ένα κτηματολόγιο πχ. Περιμέναμε πολλά από την κυβέρνηση Τσίπρα, είναι ο μόνος που ξέφευγε λίγο από τη συνηθισμένη ολιγαρχία της Ελλάδας, ήταν νέοι άνθρωποι και περιμέναμε να δούμε τι θα μας πούνε. Ξέρετε ότι αν υπογράψεις ένα συμβόλαιο με τη google για ένα κτηματολόγιο στην Ελλάδα, θα στο κάνουν σε μερικούς μήνες. Ο Τσίπρας θα μπορούσε να πει: Η Ευρώπη να μας δώσει χρήματα για να φτιάξουμε ένα κτηματολόγιο, και θα το κάνω. Αλλά δεν τον ακούσαμε ποτέ να κάνει τέτοιες προτάσεις.

Ακούσατε τον κ. Σαιντ Ετιέν κ. Κούλογλου;

Δεν έχετε καθόλου δίκιο. Τη Δευτέρα πριν το δημοψήφισμα, η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε λεπτομερές πρόγραμμα, που έδινε τα ίδια οικονομικά αποτελέσματα με αυτά που ζητούσαν οι πιστωτές. Είχαμε θετικές αντιδράσεις από τον Ολάντ μέχρι τον Ντάισελμπλουμ, τον πρόεδρο του eurogroup, που είπαν ότι είναι μια πολύ καλή βάση για μια τελική συμφωνία. Την επόμενη μέρα, άλλαξαν γνώμη. Είπαν όχι, δε θα εφαρμόσετε το δικό σας πρόγραμμα, που περιείχε ήδη μέτρα λιτότητας, πρέπει να δεχθείτε το δικό μας πρόγραμμα λιτότητας. Και στο δικό τους πρόγραμμα λιτότητας, υπήρχαν σημεία εντελώς καταστροφικά. Να πληρώσουν όλες οι εταιρείες εκ των προτέρων όλη τη φορολογία, για φέτος και για του χρόνου. Ολόκληρο το φόρο! Δεν υπάρχει ούτε μία εταιρεία στην Ελλάδα που μπορεί να το κάνει αυτό. Ήταν προτάσεις που έγιναν για να απορριφθούν.

Φοβάστε για το τι πρόκειται να συμβεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες;Γι αυτούς που σας ψήφισαν, για τον ελληνικό λαό;

Αυτό που φοβόμαστε είναι τα αντίποινα. Μετά το δημοψήφισμα. Μετά το ναι στην κυβέρνηση. Ξέρετε ότι κερδίσαμε μετά από απειλές και άμεσες παρεμβάσεις από ευρωπαίους ηγέτες, που μας υπεδείκνυαν τι να ψηφίσουμε. Πρωτοφανή πράγματα για την ιστορία της ΕΕ με τις τράπεζες κλειστές. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ούτε ένα ευρώ. Και παρόλα αυτά ψήφισαν όχι. Αυτό δε σας λέει τίποτα; Προφανώς ανησυχούμε και φοβόμαστε, αλλά ο κόσμος έχει και αξιοπρέπεια. Δεν μπορούν να παρεμβαίνουν με τέτοιο τρόπο. Η Ελλάδα δεν είναι αποικία! Είναι μια χώρα με τη δική της ιστορία. Όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.

Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Κούλογλου.


(Visited 59 times, 1 visits today)

Read more:
Που πάνε τα λεφτά...
Που πάνε τα λεφτά…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close