Κούλογλου στην ισπανική tv: Ποδέμος και Ενωμένη Αριστερά κάνουν εξαιρετική δουλειά

Permalink

Μιλώντας στην ισπανική τηλεόραση Εl Punt Avui Televisi στην εκπομπή Via Europa και στη δημοσιογράφο Laura Casanova για τις πρόσφατες εκλογές στην Καταλονία και το ενδεχόμενο ανεξαρτησίας της περιοχής, ο Στέλιος Κούλογλου, σχολίασε ότι πρέπει να περιμένουμε τις εθνικές εκλογές στην Ισπανία, προτού κάνουμε εκτιμήσεις. Είπε επίσης ότι στην Ελλάδα παρακολουθούμε στενά την εξαιρετική δουλειά που κάνει η δήμαρχος Άντα Κολάου, ως προς τη διαφάνεια στις δραστηριότητες της δημαρχείας και τη στήριξη που παρέχει στα θύματα εξώσεων.

Για τον πρόεδρο της Καταλονίας, Άρτουρ Μας και για το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα CUP, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι τα δύο κόμματα που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας θα πρέπει να βρουν ένα κοινό έδαφος συζήτησης. Αν δε βρεθεί μια λύση τότε αυτό θα αποτελεί ήττα για το κίνημα ανεξαρτησίας.

Σχετικά με τις ερχόμενες εθνικές εκλογές, ο Στέλιος Κούλογου εκτίμησε ότι αν κερδίσει το Λαϊκό Κόμμα τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα ενώ για τους Ποδέμος είπε ότι έχουν κρατήσει μια αρκετά ισορροπημένη στάση απέναντι στο ζήτημα της ανεξαρτησίας, δέχονται το δημοψήφισμα, τη λύση ενός κράτους και τη απονομή περισσότερων αρμοδιοτήτων στις τοπικές κυβερνήσεις. Αναφερόμενος στο παράδειγμα των Βαλκανίων, είπε χαρακτηριστικά ότι «όταν προσπαθείς να επιβάλεις με τη βία την ενότητα σε μια χώρα, τότε αυτό οδηγεί σε καταστροφή. Θα πρέπει να αναζητούνται συμβιβαστικές λύσεις και να υπάρχει κατανόηση των αιτημάτων του καταλανικού λαού».

Ολόκληρο το βίντεο της συζήτησης (σε αγγλική γλώσσα) στην οποία συμμετείχαν και οι δημοσιογράφοι Markus Becker (Spiegel, Γερμανία), Teresa Küchler (Svenska Dagbladet, Σουηδία) και Brian McGuire (European Business Express, UK).

Στο ερώτημα σχετικά με μια απόσχιση της Καταλονίας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση του λαού της Καταλονίας και δε θα προσπαθήσει να επιβάλει μια άλλη λύση μέσω ΕΕ. Αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι εάν θέλουμε να κρατήσουμε ενωμένη την Ευρώπη, πρέπει να αλλάξουμε την κατεύθυνση της Ευρώπης.

Eπέκρινε και πάλι τη στάση της ΕΕ να επιδεικνύει αυστηρότητα μόνο στην επιβολή της λιτότητας σε ορισμένες χώρες ενώ απέναντι σε χώρες που δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις για το προσφυγικό δεν λαμβάνει μέτρα. «Δε χρειαζόμαστε σύνορα αλλά αλληλεγγύη και σεβασμό μεταξύ μας» όπως είπε.


(Visited 235 times, 1 visits today)

Read more:
Αλγόριθμοι...
Αλγόριθμοι…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close