Ευρωκοινοβούλιο: 1ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Permalink

Το 1ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 9.00-18.30 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες στο κτίριο JAN, αίθουσα 6Q2.
Πρόκειται για μια στρατηγική πρωτοβουλία της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς  (GUE / NGL), η οποία από τον Μάιο του 2015, αποφάσισε να θέσει τη στήριξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας ως έναν από τους κύριους στρατηγικούς στόχους της για την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2014-2019). Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα και Στέλιος Κούλογλου, οι οποίοι συμμετέχουν στη διοργάνωση του Φόρουμ, έχουν αναλάβει ενεργό δράση στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής για την υπέρβαση της κρίσης και την ανατροπή του υφεσιακού κλίματος και συνδιοργάνωσαν μαζί με άλλους ευρωβουλευτές το προπαρασκευαστικό συνέδριο στις  αρχές Σεπτεμβρίου του 2015.

Το Φόρουμ πρόκειται να συγκεντρώσει σε τέσσερις ανοιχτές συνεδριάσεις και εννέα θεματικά εργαστήρια πάνω από 250 συμμετέχοντες από 14 χώρες της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής και της Βόρειας Αμερικής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με στόχο την ανάπτυξη ενός διαλόγου για τον όλο και αναπτυσσόμενο τομέα της κοινωνικής οικονομίας στη βάση των αρχών της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της συνεργασίας, της αμοιβαιότητας, της αμοιβαίας βοήθειας και της βιωσιμότητας. Η πρωτοβουλία αυτή, θέτει τις βάσεις για την προώθηση της ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των διαφόρων φορέων, δικτύων και ομάδων κοινωνικής οικονομίας στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας αυτός, καθώς και τις δυνατότητές που προσφέρει για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

Σε δήλωσή του με αφορμή τη διοργάνωση του φόρουμ ο Στέλιος Κούλογλου δήλωσε: «Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία προσφέρει δουλειά και διαφορετικές αξίες. Αν καταφέρουμε να την αναπτύξουμε και στην Ελλάδα, θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα για το ξεπέρασμα της κρίσης. Είναι η κατάλληλη απάντηση, ένα είδος αντάρτικου στα καταστροφικά μνημόνια.»

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από τις εισηγήσεις κεντρικών ομιλητών:

Νίκολας Σμίτ, Υπουργός Εργασίας, Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας, Λουξεμβούργο
Ουρανία Αντωνοπούλου, Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ελλάδα
Μισέλ Κατινά, Επικεφαλής Μονάδας στη Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Μπενεντίτο Ολιβέιρα, Διευθυντής του Γραφείου της  Εθνικής Γραμματέας για την Αλληλέγγυα Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας, Βραζιλία

Παράλληλα, υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ευρωβουλευτές από άλλες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ερευνητές, εμπειρογνώμονες εκπρόσωποι οργανισμών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της οικονομίας και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης πρόκειται να δώσουν το παρόν και να συμμετάσχουν με εισηγήσεις τους στον ανοιχτό διάλογο.
Δείτε εδώ ολόκληρο το πρόγραμμα
Παρακολουθήστε εδώ την εκδήλωση ζωντανά μέσω livestreaming


(Visited 263 times, 1 visits today)

Read more:
26259962579_5ea6b3af59_z
Κούλογλου: Ο Αυγενάκης δεν είναι χρυσός

«Η Νέα Δημοκρατία με την ακροδεξιά κατεύθυνση που ακολουθεί, εξαιτίας του Άδωνι Γεωργιάδη, έχει πιάσει ‘ταβάνι’», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος...

Close