Ενημέρωση Κούλογλου από την Ολομέλεια Στρασβούργου 7-10 Μαρτίου 2016

Permalink

 

 

Ενημέρωση από τον Ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου εκ μέρους της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Ολομέλεια του Στρασβούργου 7-10 Μαρτίου.

Τα βασικά θέματα του μηνύματος αφορούν το Προσφυγικό – Σύνοδο Κορυφής, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την έκθεση για τη Βελτίωση Λιμενικών Υπηρεσιών, το ψήφισμα για το λαθρεμπόριο καπνού, τη μικρή δράση της Ευρωομάδας μας GUE/NGL για τη Flotilla Γυναικών για τη Γάζα και τέλος, προσεχείς και πρόσφατες εκδηλώσεις μας.

 

Ακολουθεί ολόκληρο το μήνυμα

Είμαι ο Στέλιος Κούλογλου – Ευρωβουλευτής της Ευρωομάδας της Αριστεράς, και είναι η σειρά μου να σας ενημερώσω για τα τεκταινόμενα στην Ολομέλεια του Στρασβούργου, εκ μέρους της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Προσφυγικό – Σύνοδος Κορυφής  

Είχαμε το προσφυγικό, τη συζήτηση για τη σύνοδο κορυφής, σ” αυτή την Ολομέλεια συζητήθηκαν εκτενώς τα συμπεράσματά της. Αρκετοί ευρωβουλευτές ζήτησαν να τους δοθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία σχετικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Υπογράμμισαν την ανάγκη να τηρηθούν όλοι οι διεθνείς κανόνες για το άσυλο. Επιπλέον επέμειναν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και η βίζα για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ δεν πρέπει να συνδεθούν με το προσφυγικό ζήτημα. Επίσης, έθεσαν το θέμα της ελευθερίας του τύπου στην γειτονική μας χώρα, και του εμφύλιου πολέμου φυσικά, ειδικά μετά την πρόσφατη κατάληψη της εφημερίδας Zaman – γεγονός πολύ ανησυχητικό. Ιδιαίτερα επιτυχημένες παρεμβάσεις στη συζήτηση έκαναν ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Κώστας Χρυσόγονος.

 

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Είχαμε επίσης την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Στη συζήτηση που έγινε κυριάρχησε το θέμα της γυναίκας-πρόσφυγα. Η ευρωβουλή με ψήφισμά της τόνισε ότι  τα μέτρα πρέπει να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των γυναικών που ζητούν άσυλο και συχνά ταξιδεύουν με μικρά παιδιά. Οι ευρωβουλευτές της αριστεράς ζήτησαν να σταματήσει η υποκρισία καλώντας τα κράτη-μέλη να δείξουν αλληλεγγύη στις γυναίκες πρόσφυγες, αφήνοντας τον βαλκανικό διάδρομο ανοιχτό και επιτρέποντας την επανένωση οικογενειών. Στη συγκεκριμένη συζήτηση παρενέβη και η Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία επεσήμανε την κραυγαλέα αντίφαση ανάμεσα στις διάφορες «λύσεις» για το προσφυγικό που συζητούνται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τις απαιτήσεις της κοινωνίας.

 

Γάζα – Στόλος Γυναικών

Είχαμε επίσης στα πλαίσια της ημέρας των γυναικών και πρωτοβουλίες για τη Γάζα. Η Ευρωομάδα μας της Αριστεράς GUE/NGL προχώρησε σε μια μικρή δράση για να υποστηρίξει τον στόλο γυναικών για τη Γάζα, έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας. Για πρώτη φορά, την Ημέρα της γυναίκας η οργάνωση Freedom Flotilla αποφάσισε να στείλει βοήθεια στα περίπου δύο εκατομμύρια αποκλεισμένους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας, με στόλο αποτελούμενο μόνο από γυναίκες. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι αυτή είναι η τέταρτη διεθνής προσπάθεια για να φτάσει βοήθεια στη Γάζα, αν και καμιά δεν έχει καταλήξει στον τελικό προορισμό της. Ο γυναικείος αυτός στόλος αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

 

Βελτίωση Λιμενικών Υπηρεσιών

Είχαμε επίσης και συζητήσεις και μια απόφαση για τη βελτίωση των λιμενικών υπηρεσιών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε σχέδιο νόμου για τα λιμάνια στην ΕΕ που παρέχει μια καλή προστασία για τους εργαζόμενους στα ζητήματα ασφάλειας και υγείας. Ενισχύει το δικαίωμα στην εκπαίδευση και κατάρτιση των ανθρώπων που εργάζονται στα λιμάνια και θα λειτουργήσει ως ανάχωμα μπροστά σε περαιτέρω επιθέσεις ενάντια στις συνθήκες εργασίας.   

 

Μπλόκο στις Καπνοβιομηχανίες

Είχαμε ακόμα μπλόκο στις καπνοβιομηχανίες. Το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε μέσω ψηφίσματος από την Κομισιόν να μην ανανεώσει τη συμφωνία για το λαθρεμπορίου τσιγάρων και την παραποίησης προϊόντων καπνού με την Philip Morris International (PMI), μια μεγάλη εταιρεία καπνού, η οποία εκπνέει τον Ιούλιο.  Αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα και τη χώρα μας η οποία πλήττεται βάναυσα οικονομικά από τη συγκεκριμένη συμφωνία που είχε γίνει παλιότερα.

 

Αντί επιλόγου, θα ήθελα να σας ενημερώσω για ορισμένες δράσεις της αντιπροσωπείας μας, δηλαδή της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ. Οργανώσαμε πρόσφατα δύο πρώτες εκδηλώσεις στην Ελλάδα, η μία για το προσφυγικό το και η δεύτερη για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η οποία έλαβε χώρα τον προηγούμενο καιρό στο Σινέ Κεραμεικός. Ο κόσμος αγκάλιασε και τις δύο πρωτοβουλίες μας, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα μας. Παράλληλα οι Ευρωβουλευτές της Αντιπροσωπείας μας, οργανώσαμε άλλες 3 στις Βρυξέλλες, μία για τις πολιτικές συνοχής της ΕΕ τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και μία για την κάνναβη – όλες με μεγάλο ενδιαφέρον και επιτυχία. Όσον αφορά την τελευταία, ελπίζω ότι τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση που θα επιτρέπει την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης και στην Ελλάδα, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να φέρει  οφέλη για την οικονομία μας. Ετοιμάζουμε αρκετές εκδηλώσεις από τον Απρίλιο για τις οποίες θα σας ενημερώσουμε εγκαίρως.

Ευχαριστώ που παρακολουθήσατε την ενημέρωσή μας.
Βίντεο: Βασίλης Κατσαρδής
Video: Vasileios Katsardis


(Visited 92 times, 1 visits today)

Read more:
Κούλογλου: Το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν ένα πολύ καλό δωράκι της ΝΔ στους ιδιώτες – καναλάρχες

Ο Στέλιος Κούλογλου μίλησε στην εκπομπή EUROPE της ΕΡΤ και στην Ευαγγελία Μπούρα με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από το...

Close