Κούλογλου για συνέπειες από Brexit: Στην Ευρώπη ο βασιλιάς είναι γυμνός

Permalink

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στη Γιάννα Παπαδάκου και στον Alpha 989 για το πως διαμορφώνεται το πολιτικό πεδίο μετά το Brexit αλλά και για τη διάκριση που δέχθηκε ο ίδιος από την διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση OXFAM, ως «τρίτος δικαιότερος Ευρωπαίος πολιτικός.»

Σχολιάζοντας το πολιτικό κλίμα στις Βρυξέλλες και στην Ευρώπη, ο Στέλιος Κούλογλου είπε ότι «όλοι έχουν αιφνιδιαστεί». Ακόμα και οι Γερμανοί που έχουν πάντα plan b, c, d, δεν το είχαν στην πραγματικότητα στην προκειμένη περίπτωση. «Και ο βασιλιάς είναι γυμνός και όχι μόνο οι υπήκοοι και οι περιφερειακοί άρχοντες. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε ειδικότερα ότι «υπάρχουν χονδρικά δύο πολιτικές για τη Γερμανία, η οποία θα αποφασίσει τελικά για το μέλλον της Ευρώπης: η μία είναι να επιχειρήσει να επανασυγκολλήσει με τη Γαλλία το γαλλογερμανικό άξονα, δίνοντας στη Γαλλία κάποιες παραχωρήσεις. Η άλλη είναι να κάνει μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων: μία με τη Γερμανία και τις πλούσιες χώρες του Βορρά ως συμμάχους και μία με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση που θα είναι σε δεύτερη μοίρα.

Στο ερώτημα γιατί θεωρεί ότι το Brexit είναι τόσο σημαντικό γεγονός όσο η πτώση του τείχους του Βερολίνου, είπε ότι «το Brexit είναι η τελευταία προειδοποίηση για να μη διαλυθεί η ΕΕ όπως την ξέρουμε τώρα, διότι είναι σε οριακή κατάσταση και αν δεν παρθούν μέτρα θα καταρρεύσει και αυτή.»

«Εάν καταρρεύσει», συνέχισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «τότε θα έχουμε κοσμοιστορικές αλλαγές, γιατί ένα από τα πολύ μεγάλα πολιτικά κέντρα εξουσίας στον κόσμο που είναι η ΕΕ, θα μπει σε πολύ μεγάλη κρίση, θα διαλυθεί με απρόβλεπτες συνέπεις και για τις μεγάλες χώρες και για τις μικρότερες. Θα έχουμε πολύ μεγάλη οικονομική κρίση και πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακόμα, όπως δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε εκείνο τον Νοέμβριο του ’89 τι θα γινόταν την επόμενη ημέρα. Και έγιναν πράγματα τα οποία βιώνουμε ακόμα και σήμερα. Αν θέλετε, το Brexit και η κρίση της Ευρώπης είναι έμμεσο αποτέλεσμα της πτώσης του τείχους του Βερολίνου» τόνισε.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη:

 

Ερωτηθείς για την τιμητική διάκριση που έλαβε από την OXFAM ως «τρίτος δικαιότερος Ευρωπαίος πολιτικός», είπε ότι αυτή αφορά στη δράση του αφενός για την καταπολέμηση της διαφθοράς διεθνώς και των φορολογικών παραδείσων ειδικότερα, και αφετέρου για τη διασφάλιση ότι τα χρήματα που δίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάπτυξη, πηγαίνουν πραγματικά στην ανάπτυξη και δεν σπαταλούνται από δω και από κει μέσα από υπόγειες και άτυπες χρηματοδοτήσεις.

«Μας συνδέει πραγματικά το παρελθόν» σημείωσε, «καθώς η OXFAM ιδρύθηκε για να σώσει τους Έλληνες κατά τη διάρκεια της Κατοχής στο μεγάλο λιμό της Αθήνας το χειμώνα του 41-42″.

Μιλώντας λίγο νωρίτερα στον ρ/σ Στο Κόκκινο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το Brexit σίγουρα φόβησε τους ισπανούς ψηφοφόρους αλλά εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών διαμορφώθηκε από εσωτερικούς παράγοντες και κυρίως τη διάθεση του εκλογικού σώματος να υπάρξει μια βιώσιμη λύση μετά από μήνες πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας που έχει επηρεάσει αρνητικά και την οικονομία. Οι Ποδέμος δεν κατάφεραν να περάσουν σαν βιώσιμη μετεκλογική λύση, δεδομένου ότι οι σοσιαλιστές είχαν αρνητική στάση απέναντί τους. Το τελικό αποτέλεσμα δείχνει μια τάση της πλειοψηφίας του σώματος να γυρίσει στα παλιά έστω και αν αυτό προϋποθέτει συνεργασία της δεξιάς με το σοσιαλιστικό κόμμα το οποίο δήλωνε με κάθε τρόπο προεκλογικά ότι δεν ήθελε να συνεργαστεί με τους Ποδέμος.

«Έχουμε μια συντηρητικοποίηση του εκλογικού σώματος σε όλη την Ευρώπη», είπε, «και μία στροφή προς τα δεξιά στην οποία οι χώρες του νότου αποτελούσαν τις μοναδικές εξαιρέσεις και τώρα αυτή η στροφή προς τα αριστερά που είχε γίνει φαίνεται ότι ανακόπτεται».

«Συχνά η αριστερά έκανε το λάθος να πιστεύει ότι αν οι κοινωνικές συνθήκες χειροτερεύουν, ο κόσμος στρέφεται προς τα αριστερά ως εναλλακτική λύση. Δυστυχώς συχνά συμβαίνει το αντίθετο και βλέπουμε ότι όλη αυτή τη δυσαρρέσκεια για τις κοινωνικές ανισότητες που διευρύνονται, για το 1% που γίνεται πλουσιότερο και το 99% φτωχότερο, για τη δημοκρατία που συρρικνώνεται, όλη αυτή τη δυσαρρέσκεια δεν την καρπώνεται η αριστερά αλλά η άκρα δεξιά η οποία δημαγωγεί,» υπογράμμισε.

Aκούστε εδώ τι δήλωσε ο Στέλιος Κούλογλου

 

 


(Visited 77 times, 1 visits today)

Read more:
316821-5063114_1
H κυβέρνηση, οι εκλογές και ο σκύλος του Παβλόφ. Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Αυτή η κυβέρνηση έχει διάφορα αυτοματοποιημένα αντανακλαστικά. Αντιδρά παραδείγματος χάριν αρνητικά, όταν ακούει για πολιτισμό. Είναι αυτό που πρόσφατα σημείωσε ο...

Close