Ο Στ. Κούλογλου για το παρασκήνιο του αδιεξόδου για τη CETA

Permalink

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, Στο Κόκκινο και στην ΕΡΤ Χανίων, για το παρασκήνιο του αδιεξόδου της εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με τον Καναδά, CETA. 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι η CETA θα βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων εταιρειών, όπως της AUDI, της VW, της BMW, αλλά θα καταστρέψει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και τα τοπικά προϊόντα και την τοπική κουλτούρα, τα οποία δεν προστατεύονται καθόλου.

Ο Στέλιος Κούλογλου ανέφερε, επίσης, ότι ένα από τα προβλήματα που προκύπτουν από τη CETA, και που οδήγησαν και στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία, είναι η θέσπιση ιδιωτικών δικαστηρίων. Η διαφωνία ανάμεσα σε μία ιδιωτική εταιρεία και ένα κράτος μέχρι τώρα εκδικαζόταν από τα εθνικά δικαστήρια. Με τη συμφωνία CETA προβλέπεται ότι η υπόθεση θα εκδικάζεται από ιδιωτικά δικαστήρια, στα οποία δικαστές θα είναι μεγαλοδικηγόροι που συχνά δουλεύουν σε δικηγορικά γραφεία, τα οποία συνεργάζονται με τις εταιρείες που έχουν κάνει την αγωγή».

«Σε κάποιες περιπτώσεις», συνεχίζει ο ευρωβουλευτής, «οι εταιρείες είναι ισχυρότερες από τα κράτη. Για παράδειγμα, η AT&A αγόρασε την Time Warner για 110 δισ. Το ένα τρίτο του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Άρα, αν μία εταιρεία μπορεί να δώσει τόσα λεφτά, μιλάμε για τρομερή δύναμη. Ας υποθέσουμε ότι υπάρξει μία διαμάχη μεταξύ της Monsanto και της Ελλάδας…»

Για την άρνηση της γαλλόφωνης περιοχής του Βελγίου, Βαλονίας να επικυρώσει τη CETA, ο Στέλιος Κούλογλου δήλωσε«Επειδή αντέδρασαν στη διάταξη για τα ιδιωτικά δικαστήρια, τους δόθηκε η υπόσχεση ότι θα τη διαφοροποιούσαν. Αυτό δεν έγινε. Τώρα, στο ερώτημα γιατί ειδικά η Βαλονία, η απάντηση είναι ότι η Βαλονία είναι γύρω από τις Βρυξέλλες και οι κάτοικοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις. Έτσι αναπτύχθηκε εκεί ένα ισχυρό κίνημα εναντίον της CETA και της TTIP, το οποίο ανάγκασε τα πολιτικά κόμματα, περιλαμβανομένων και των συντηρητικών, να ταχθούν εναντίον της CETA και τώρα είναι δύσκολο να αλλάξουν θέση, αν δεν γίνουν οοβαρές παραχωρήσεις από την άλλη πλευρά. Όμως, τα ιδιωτικά δικαστήρια είναι βασική παράμετρος για τη CETA και την TTIP, γιατί όπως έχουμε πει, η CETA είναι το μικρό αδελφάκι της TTIP, και o Δούρειος Ίππος για να ψηφιστεί η τελευταία, η οποία έχει προς το παρόν παγώσει».

Για τις πιέσεις που ασκούνται προκειμένου να διασωθεί η συμφωνία, ο Στέλιος Κούλογλου ανέφερε : «Οι σοσιαλιστές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν ταχθεί υπέρ της CETA, κυρίως οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι είναι αυτοί που κυριαρχούν στην Ομάδα των Σοσιαλιστών. Βασικά υπήρξε μία μεθόδευση. Περίμεναν να γίνουν οι εκλογές στο Βερολίνο, γιατί και στη Γερμανία υπάρχει ισχυρή αντίδραση, και μετά βγήκαν υπέρ της CETA γιατί υπάρχουν μεγάλες γερμανικές πολυεθνικές που ευνοούνται από αυτήν τη συμφωνία και πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση».

Μιλώντας νωρίτερα στον ρ/σ Στο Κόκκινο και για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στη CETA, ο Στέλιος Κούλογλου τόνισε ότι «επειδή υπάρχουν τρομερά οικονομικά συμφέροντα σε όλη την Ευρώπη που πιέζουν για την υιοθέτηση της συμφωνίας, αν έβγαινε και έλεγε «όχι» μόνο η ελληνική πλευρά, θα γινόμασταν πάλι το «μαύρο πρόβατο».»

«Η ελληνική κυβέρνηση δε μπορούσε να βρεθεί μόνη ακόμα μια φορά απέναντι σε άλλους 26-27, που είναι υπέρ της συμφωνίας, είναι θέμα συσχετισμού δυνάμεων. Το γαλατικό χωριό το παίξαμε πέρυσι, στις περυσινές διαπραγματεύσεις και δυστυχώς δεν είχαμε θετική κατάληξη, γιατί ο συσχετισμός των δυνάμεων ήταν τελείως αρνητικός. Και τώρα, θα γινόμασταν πάλι το θέμα, ήταν έτοιμοι» είπε ο ευρωβουλευτής επισημαίνοντας ότι με τον ίδιο τρόπο σκέφτηκαν και άλλες κυβερνήσεις, όπως η πορτογαλική, που βρίσκονται επίσης υπό πίεση.

«Οι Βαλόνοι δεν έχουν πρόβλημα, όταν δε χρωστάς…μια χαρά» σημείωσε ο Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος απέδωσε την απόφαση του τοπικού κοινοβουλίου και της τοπικής κυβέρνησης της Βαλονίας να μην ψηφίσει τη CETA και στο μεγάλο και οργανωμένο κίνημα αντίδρασης που υπήρξε σε ολόκληρο το γαλλόφωνο Βέλγιο ενάντια σε αυτές τις συμφωνίες.

Όπως ανέφερε ο κ. Κούλογλου, οι Βαλόνοι είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα με μία από τις πιο εξοργιστικές διατάξεις της συμφωνίας, η οποία παραπέμπει τις διαφορές μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών και κρατών σε ιδιωτικά δικαστήρια. Παραδείγματος χάριν, μια κυβέρνηση βγάζει έναν νόμο. Αν μια εταιρεία θεωρήσει ότι ο νόμος αυτός βλάπτει τα συμφέροντά της, μπορεί να κάνει αγωγή στην κυβέρνηση για διαφυγόντα κέρδη. Μέχρι τώρα υπήρχε αυτή η πρακτική, αλλά αυτές οι διαφορές παραπέμποντο στα εθνικά δικαστήρια και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Τώρα με αυτές τις συμφωνίες, τη CETA και την TTIP, αυτές οι διαφορές θα παραπέμπονται σε ιδιωτικά δικαστήρια. «Αυτά συγκροτούνται από μεγαλοδικηγόρους, πολλοί από τους οποίους δουλεύουν είτε οι ίδιοι είτε οι εταιρείες τους με τις πολυεθνικές. Οι ίδιες δηλαδή οι εταιρείες θα βάζουν και τους δικαστές», υπογράμμισε ο κ. Κούλογλου.

«Η CETA και η TTIP είναι συμφωνίες κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των μεγάλων πολυεθνικών. Το 1% του πλούτου από αυτή τη συμφωνία θα πλουτίσει περισσότερο και το 99% θα υποφέρει, αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια με την επικράτηση μιας οικονομικής ολιγαρχίας που έχει επιβάλει τη θέλησή της και στην πολιτική. Μακάρι να μείνει στον άερα η CETA αλλά κι εμείς να μη βρεθούμε στο μάτι του κυκλώνα άλλη μια φορά, γιατί δεν μας το επιτρέπει ο συσχετισμός δυνάμεων», κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακούστε εδώ τι δήλωσε Στο Κόκκινο ο Στέλιος Κούλογλου 

Μιλώντας τέλος στην ΕΡΤ Χανίων ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι είναι τεράστια τα οικονομικά συμφέροντα που πιέζουν για τη συμφωνία CETA και ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να πει μόνη της όχι στη συμφωνία, γιατί θα βρισκόταν και πάλι απομονωμένη απέναντι σε 26 κράτη μέλη. Όλες οι χώρες θίγονται, αλλά καμία δεν τολμούσε να πει όχι, γιατί έχουν συνασπιστεί όλοι οι πολιτικοί κύκλοι πιέζοντας υπέρ της συμφωνίας. Επανέλαβε επίσης ότι η κυβέρνηση της Βαλονίας του Βελγίου, αντιδρώντας στη διάταξη της CETA που προβλέπει τη σύσταση ιδιωτικών δικαστηρίων, μπόρεσε να πει όχι στο τελεσίγραφο που έλαβε για να συνυπογράψει, αλλά «όταν δε χρωστάς, όταν δεν είσαι στο έλεος των δανειστών μπορείς να λες όχι στα τελεσίγραφα» είπε ο ευρωβουλευτής.

Ακούστε τι δήλωσε ο Στέλιος Κούλογλου στην ΕΡΤ Χανίων


(Visited 247 times, 1 visits today)

Read more:
beloua-750x347
A taste of 2015’s cultural tone: A Kouloglou doc on refugees

January’s visit by a French cartoonist, exhibiting his work in Nicosia only a week after the brutal attacks on Charlie...

Close