Η Προοδευτική Συμμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει τις τοπικές δράσεις για τη CETA

Permalink

Η Προοδευτική Συμμαχία (Progressive Caucus) στο Ευρωκοινοβούλιο, που αποτελείται από Ευρωβουλευτές τριών πολιτικών ομάδων (της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πράσινων) έβγαλε ανακοίνωση σχετικά με τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Μπρατισλάβα σήμερα και αύριο σχετικά με τη CETA. Στην Προοδευτική Συμμαχία συμμετέχουν από την Ελλάδα οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του ΕΚ, και Στέλιος Κούλογλου.

Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης:

Στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου, μια σημαντική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Μπρατισλάβα. Πίσω από κλειστές πόρτες, οι υπουργοί εμπορίου της ΕΕ μπορεί να εγκρίνουν την πρώτη διατλαντική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τον Καναδά (CETA). Μετά από μια μυστική διαδικασία χωρίς κανένα δημοκρατικό έλεγχο, αυτή η άτυπη σύνοδος κορυφής θα έχει σημαντικές συνέπειες για τους λαούς της Ευρώπης και για τον πλανήτη μας. Η CETA είναι τώρα στην διαδικασία έγκρισης από το Συμβούλιο και τα κοινοβούλια.

Οι υποστηρικτές της CETA λένε ότι αυτή η συμφωνία είναι ένα εργαλείο για περισσότερη ευημερία, αύξηση του ΑΕΠ και δημιουργία θέσεων εργασίας. Ωστόσο, κάποιες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η CETA θα προκαλέσει ανεργία, ανισότητες και απώλειες ευημερίας. Στην πραγματικότητα, αυτή η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών δεν εξασφαλίζει τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των εργασιακών προτύπων. Το Σύστημα Επενδυτικών Δικαστηρίων εξακολουθεί να επιτρέπει στις πολυεθνικές να μηνύουν τις κυβερνήσεις για δημοκρατικές αποφάσεις, καθώς επίσης το κείμενο της συμφωνίας μπορεί να αποτελεί ένα αποτρεπτικό κάλεσμα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής κατατάσσοντας το περιβάλλον ως έναν υπο-τομέα της απελευθέρωσης του εμπορίου. Η δημοκρατία, τα κοινά μας συμφέροντα και το δίκαιο εμπόριο απειλούνται από το συμφέρον των πολυεθνικών εταιριών: το ίδιο το μοντέλο της κοινωνίας μας τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τα εργατικά κινήματα, και οι γεωργικές/περιβαλλοντικές οργανώσεις από όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έχουν ήδη κάνει ένα κάλεσμα για δράσεις τον Φθινόπωρο. Εμείς, οι προοδευτικοί ευρωβουλευτές στηρίζουμε τις δράσεις και κινητοποιήσεις στη Μπρατισλάβα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη με στόχο την ενημέρωση και την κινητοποίηση των ανθρώπων κατά της CETA. Ως δημοκρατικά εκλεγμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα παίξουμε το ρόλο μας σε αυτό το μεγάλο κίνημα που ζητά μια εναλλακτική εμπορική πολιτική, αλλά και μια δημοκρατική, κοινωνική και βιώσιμη Ευρώπη με εναλλακτικές λύσεις.

Στη μέση αυτής της πολύ δύσκολη περιόδου για την Ευρώπη, δεν έχουμε την πολυτέλεια να μεταφέρουμε περισσότερη δύναμη στις πολυεθνικές εταιρείες εις βάρος των δημοκρατιών μας. Ως εκ τούτου, στηρίζουμε μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις την διασφάλιση των δημοκρατικών επιλογών μας, των κοινωνικών δικαιωμάτων μας και του πλανήτη μας πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα.


(Visited 99 times, 1 visits today)

Read more:
EP-040135A_CETA_TTIP
Ερώτηση Κούλογλου σε Κομισιόν για την ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα

Για την ενεργειακή ένδεια που μαστίζει την Ευρώπη με συνέπειες τόσο στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον όσο και στην...

Close