Κούλογλου: Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά τρίβει τα χέρια της

Permalink

“Η έλλειψη αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση της πανδημίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη του βορρά και του νότου, ιδίως με την στάση της Γερμανίας και της Ολλανδίας, που επιμένουν σε γεωπολιτικούς σχεδιασμούς για την επόμενη ημέρα, επιτρέπει στην ακροδεξιά, όπως στον Σαλβίνι, την Λεπέν και τον Όρμπαν να τρίβουν τα χέρια τους. Αν δεν υπάρξει ικανοποιητική συμφωνία για χώρες που έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, αλλά και ουσιαστική εκδήλωση αλληλεγγύης, μπορεί να καλυφθεί με κάποιον συμβιβασμό προσωρινά το τραύμα, όμως μεσοπρόθεσμα η Ευρώπη θα βιώσει μεγάλους κλυδωνισμούς. Διότι η ακροδεξιά παραμονεύει για να πει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για την Ενωμένη Ευρώπη. Οι αντιευρωπαϊκές ρητορικές, με αυτά που γίνονται τώρα, θα πολλαπλασιαστούν”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο FM1 της Λαμίας, σχετικά και με τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού, ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το ευρωομόλογο, θα εξετάσουν την έξοδο από την ΕΕ.

Με αφορμή, δε, και το αποψινό Eurogroup, ο Στέλιος Κούλογλου σχολίασε πως «η Ελλάδα πρέπει να παίξει πιο ενεργό ρόλο πιέζοντας και αυτή για ευρωομόλογα μαζί με τις χώρες του νότου. Είναι θετικό ότι ο κ. Μητσοτάκης συνυπέγραψε το σχετικό αίτημα μαζί με τους πρωθυπουργούς της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Σλοβενίας και τον Πρόεδρο της Γαλλίας, αλλά δεν είναι θετικό ότι δεν παίρνει ενεργό ρόλο στη προσπάθεια. Όπως δεν είναι και θετική η δήλωση του κ. Γεωργιάδη ότι εφόσον δεν θα δεχθεί η Γερμανία το ομόλογο είναι χαμένη υπόθεση. Αντιθέτως, θα έπρεπε να το διεκδικήσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά. Η Ελλάδα είναι σε δύσκολη θέση και θα χρειαστεί ασπίδες, όπως τα ευρωομόλογα, αλλά και οι συμμαχίες με τις υπόλοιπες χώρες του νότου που πλήττονται”.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως είναι “θετικό ότι η κυβέρνηση πήρε άμεσα μέτρα, παρά τους αρχικούς δισταγμούς για την Εκκλησία, και δεν έχουμε την εικόνα της Ιταλίας και της Ισπανίας. Βοήθησε και το γεγονός ότι η πανδημία χτύπησε τη Δυτική Ευρώπη και όχι τις χώρες της ανατολικής και τα Βαλκάνια, που επίσης έχουν περιορισμένα κρούσματα και θανάτους. Όμως τώρα πρέπει να πάρει και πιο γενναία μέτρα ώστε η κοινωνία να μείνει όρθια και μετά την κρίση”.

Όπως εξήγησε: “Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Πολλές άνοιξαν με κόπους και θυσίες μέσα στην κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. Αυτές δουλεύουν με τον καθημερινό τζίρο τους. Έχουν νοίκι και άλλες υποχρεώσεις. Εάν δεν ενισχυθούν αποτελεσματικά θα κλείσουν και θα οδηγηθεί η χώρα σε μεγάλη ύφεση. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους. Έχουμε λάβει μέχρι στιγμής μέτρα για 800 ευρώ το δίμηνο. Αυτά όμως δεν φτάνουν για κανέναν. Υπάρχουν κονδύλια από την ΕΕ, όπως το πρόγραμμα SURE, που είναι ένα έκτακτο πρόγρμμα της Κομισιόν χρηματοδοτεί με 100 δισ ευρώ τις χώρες της ΕΕ, ώστε οι επιχειρήσεις να μην απολύσουν κανέναν εργαζόμενο και να πληρώνονται αυτοί το ίδιο ακόμη και εάν έχουν μειωθεί οι ώρες εργασίας. Αυτό το πρόγραμμα δεν έχει αξιοποιηθεί. Ομοίως και με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αντί για 600 ευρώ σε κουπόνια επιμόρφωσης, θα μπορούσαν να πάρουν απευθείας 800 ευρώ από τα ΕΣΠΑ χωρίς να χρειαστεί η παρέμβαση των ΙΕΚ. Για να μη μιλήσουμε για τους ανέργους ή για τους χιλιάδες εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που έχουν μείνει στο δρόμο και δεν υπάρχει κάλυψη τους από τα μέτρα της κυβέρνησης. Όλα αυτά είναι πολύ ανησυχητικά και για την διάρκεια της πανδημίας αλλά και για την επόμενη ημέρα”.

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη: https://soundcloud.com/stelios-kouloglou/fm-1-090420


(Visited 15 times, 1 visits today)

Read more:
369702-mia_kubernese_pou_akouei
Μια κυβέρνηση που ακούει…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close