Γιατί ο Πούτιν «το πάει μέχρι τέλος», παρά τα εσωτερικά του προβλήματα

Permalink

Οι πιο σημαντικές εξελίξεις της χθεσινής ημέρας ήταν η συνομιλία Πούτιν-Μακρόν και η ανακοίνωση της μεγάλης ρωσικής πετρελαϊκής εταιρεία Lukoil. Το Διοικητικό Συμβούλιο της  δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας της χώρας στο χώρο του πετρελαίου, ζήτησε ένα «γρήγορο τέλος» στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η πρώτη μεγάλη εθνική εταιρεία που αντιτίθεται στην εισβολή, σημειώνει στην ανακοίνωση της:

«Υποστηρίζουμε τον γρήγορο τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης και τασσόμαστε ολόψυχα για την επίλυσή της μέσω διαπραγμάτευσης και διπλωματικών μέσων», δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο,  προσθέτοντας τη φωνή του σε αυτές άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών  καθώς και της ρωσικής ελίτ, που τις προηγούμενες ημέρες τάχθηκαν κατά του πολέμου.

Η βουλευτής Λιουντμίλα Ναρουσόβα, δήλωσε στο ανεξάρτητο τηλεοπτικό κανάλι Dozhd ότι οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία «παραμένουν άταφοι, βορά σε αδέσποτα σκυλιά ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα πτώματα δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν επειδή είναι καμένα» και πρόσθεσε : «Δεν ταυτίζομαι με εκείνους τους εκπροσώπους του κράτους που μιλούν υπέρ του πολέμου. Νομίζω ότι οι ίδιοι δεν ξέρουν τι κάνουν. Ακολουθούν εντολές χωρίς να σκέπτονται».

Διαβάστε επίσης: Η Χερσώνα έπεσε, αλλά ο Πούτιν έχει μεγάλες απώλειες. Ποια είναι τα σχέδιά του;

To Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων, μία δεξαμενή σκέψης που χρηματοδοτείται από τη ρωσική κυβέρνηση, δημοσίευσε άρθρο αναλυτή που περιγράφει τον πόλεμο ως «στρατηγική πανωλεθρία». Ο αρθρογράφος Ιβάν Τιμοφέεφ, γράφει ότι η ουκρανική κοινωνία θα «βλέπει τη Ρωσία ως εχθρό για αρκετές δεκαετίες»,  προειδοποιώντας τους πιστούς στο Κρεμλίνο κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι καταγγέλλουν όσους τάσσονται ενάντια στον πόλεμο:

«Η ιστορία δείχνει ότι όσοι αναζητούν «προδότες» αργά ή γρήγορα οι ίδιοι γίνονται θύματα», συμπλήρωσε ο κ. Τιμοφέεφ, διευθυντής προγράμματος του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων. Μια ακτιβιστική οργάνωση που καταγράφει τις συλλήψεις, απαρίθμησε 7.359 περιπτώσεις «προδοτών» που συνελήφθησαν τις πρώτες επτά μέρες, επειδή διαδήλωναν εναντίον του πολέμου.

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα για τη ρωσική οικονομία, της οποίας η πιστοληπτική ικανότητα υποβαθμίστηκε χθες στο επίπεδο των «σκουπιδιών» , αν σας θυμίζει κάτι αυτό από την περίοδο της ελληνικής χρεοκοπίας. Το Χρηματιστήριο έκλεισε από τη Δευτέρα, το ρούβλι κατρακυλάει παρά τις προσπάθειες της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας να το στηρίξει και τα επιτόκια έχουν υπερδιπλασιαστεί. Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Κτηματομεσιτών της χώρας δήλωσε ότι οι Ρώσοι θα πρέπει να πουν «αντίο στα δάνεια».

Διαβάστε επίσης: Ημέρα 8η: Βομβαρδισμοί, καταλήψεις και διαπραγματεύσεις

Παρά την πίεση στο εσωτερικό, όπως και την συντριπτική διεθνή καταδίκη της ρωσικής εισβολής από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (141 υπέρ, 5 κατά, 35 αποχές) ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίστηκε το ίδιο αδιάλλακτος στη δεύτερη σημαντική είδηση της Πέμπτης, την 90λεπτη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Ε. Μακρόν.

Ο Πούτιν είπε στον Μακρόν ότι η «άρνηση του Κιέβου να δεχτεί τους όρους της Ρωσίας»  σημαίνει ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο, «με στόχο τον πλήρη έλεγχο της χώρας με διπλωματικά ή στρατιωτικά μέσα» και κατέληξε ότι θα το «πάει μέχρι το τέλος». Η γαλλική προεδρία, που διέρρευσε τις πληροφορίες για τα λεχθέντα στη συνομιλία, σχολίασε: «τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη».

Τα ρωσικά στρατεύματα κερδίζουν έδαφος στον νότο και προφανώς αυτή η εξέλιξη οδήγησε τον Ουκρανό πρόεδρο να ζητήσει απευθείας συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογο του. «Πρέπει να μιλήσουμε χωρίς προϋποθέσεις. Είμαι έτοιμος να συζητήσω για όλα τα ζητήματα» είπε ο Ζελένσκι.

Διαβάστε επίσης: Ο Ζελένσκι κάλεσε τον Πούτιν για απευθείας συνομιλίες – «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος»

Ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζει πλέον αδιακρίτως, αδιαφορώντας όλο και περισσότερο για τη ζωή των αμάχων. Ο δήμαρχος της Χερσόνας δήλωσε ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν υπερσύγχρονα καταστρεπτικά όπλα και τα σώματα πολλών θυμάτων έχουν διαμελιστεί και δεν είναι αναγνωρίσιμα. «Οταν έχει νόημα βγάζουμε κάποια φωτογραφία, τα υπόλοιπα πτώματα τα θάβουμε σε ομαδικούς τάφους», πρόσθεσε.

Μέχρι τώρα ο ρωσικός στρατός προτιμά να βομβαρδίζει από απόσταση, αποφεύγοντας τις μάχες μέσα στις πόλεις, όπου θα χάσει ένα  μέρος από την τεχνολογική του υπεροχή και θα έχει περισσότερα θύματα. Το υπουργείο Άμυνας δεν ανακοίνωσε χθες τον αριθμό των πεσόντων, αλλά ο προχθεσινός αριθμός (498 νεκροί, χιλιάδες τραυματίες) είναι πολύ μεγάλος, ανάλογος των απωλειών που είχε ο ρωσικός στρατός στον άγριο πόλεμο με την Ττετσενία και την ισοπέδωση της πρωτεύουσας Γκρόζνι.

Είναι όμως εξαιρετικά αμφίβολο αν ο πολλαπλασιασμός των νεκρών Ρώσων στρατιωτών, θα τροποποιούσε τη στρατηγική Πούτιν, που  έπλεξε χθες το εγκώμιο των ηρώων του στρατεύματος.  Επιμένοντας ότι Ουκρανία και Ρωσία είναι το ίδιο πράγμα και  απλώς ο ίδιος ..επισκέφτηκε τη γειτονική χώρα για να την «αποναζιστικοποιήσει».

Ανεξάρτητα από το αν πιστεύει όλα αυτά ή απλώς είναι προπαγάνδα, ο Πούτιν γνωρίζει ότι είναι πλέον προσωπικά υπεύθυνος για καραμπινάτα εγκλήματα πολέμου. Αν χάσει ή υποχωρήσει, θα βρεθεί κατηγορούμενος σε κανένα διεθνές Δικαστήριο. Για να διαπραγματευτεί τη θέση του, πρέπει να νικήσει, πηγαίνοντας «μέχρι το τέλος».

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 25 times, 1 visits today)

Read more:
Κούλογλου σε BFM-Business: Η αξιοπρέπεια πάνω από το φόβο!

Συνέντευξη ζωντανά στο γαλλικό κανάλι BFM Business Είστε Έλληνας ευρωβουλευτής, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και φίλος του Αλέξη Τσίπρα. Ίσως ακούσατε...

Close