Πράσινη μετάβαση και ψήφος των εργαζόμενων: Οι θέσεις τεσσάρων γυναικών – αρχηγών κομμάτων

Permalink

Αν στη Σκανδιναβία και τις υπόλοιπες Βόρειες Χώρες (Ισλανδία, Γροιλανδία, Νησιά Φερόες)) τις μισές θέσεις πρωθυπουργών έχουν καταλάβει γυναίκες, τότε στα -πιο προοδευτικά- κόμματα της Αριστεράς οι γυναίκες δεν θα πρέπει να κυριαρχούν;

Η απάντηση δόθηκε χθες στη Κοπεγχάγη, σε ένα σεμινάριο στο Κοινοβούλιο της Δανίας. Το θέμα ήταν «αν μπορεί η αριστερά να κερδίσει την ψήφο της εργατικής τάξης». Και οι τέσσερις νεαρές ομιλήτριες, ήταν οι επικεφαλής των κομμάτων της Αριστεράς στη Δανία, τη Σουηδία, τη Φιλανδία και τα νησιά Φερόες.

Στη Σκανδιναβία οι πράσινες πολιτικές για την κλιματική κρίση έχουν προχωρήσει σε τέτοιο σημείο, ώστε η Δανία θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα στη Γερμανία από αιολική ενέργεια. Αλλά τα αριστερά κόμματα αναρωτιούνται πώς η «πράσινη μετάβαση» θα αξιοποιηθεί για τη μείωση των κοινωνικών διακρίσεων με την ισχυροποίηση της Αριστεράς.

Η Nooshi Dadgostar, είναι πρόεδρος του Αριστερού Κόμματος της Σουηδίας, το οποίο ελέγχει αρκετά δημοτικά συμβούλια στις μεγάλες πόλεις (6,6% στις βουλευτικές εκλογές του 2022). «Οι πλούσιοι έχουν μεγαλύτερο ενεργειακό αποτύπωμα από τους ασθενέστερους », είπε χθες. «Ταξιδεύουν πιο συχνά με αεροπλάνα και χρησιμοποιούν περισσότερο  το αυτοκίνητο τους.  Μπορούν εύκολα να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Αν όμως, από την άλλη πλευρά, υποχρεώσουμε και τους φτωχούς να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο για να κινηθούν ή τους αγρότες σε μακρινές περιοχές που το χρειάζονται, πώς δεν θα στραφούν εναντίον της πράσινης μετάβασης και εναντίον μας που την προωθούμε; »

«Πρέπει να καταπολεμήσουμε και τον φόβο από τις αλλαγές» πρόσθεσε η Mai Villadsen, πρόεδρος του Αριστερού-Πράσινου Κόμματος της Δανίας(5,2% στις περσινές εκλογές). «Και αυτό πρέπει να γίνει όχι με γενικολογίες αλλά με πολύ συγκεκριμμένες προτάσεις και λύσεις για οικολογικά προϊόντα που θα αυξήσουν και τις θέσεις εργασίας ».

Διαβάστε επίσης: Δανία: Οριακή νίκη της συμμαχίας κεντροαριστεράς-αριστεράς – Παραιτείται η πρωθυπουργός

«Πήγαμε εκλογικά καλά στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και στις μεγάλες πόλεις», εξήγησε η Li Andersson, πρόεδρος του Αριστερού Κόμματος της Φιλανδίας(η Σάνα Μάριν, η γνωστή «σταρ»- πρωθυπουργός της χώρας παραιτήθηκε πρόσφατα). Αλλά οι εργάτες ενδιαφέρονται περισσότερα για άλλα προβλήματα, όπως το κόστος ζωής και η τιμή της βενζίνης. Σε αυτά τα θέματα δεν δώσαμε την απαραίτητη προσοχή και τα εκμεταλλεύτηκε η ακροδεξιά. Πρέπει να αποκτήσουμε μεγαλύτερη επαφή με τα εργατικά στρώματα και τις ανάγκες τους».

«Σε εμάς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είναι το μοναδικό στις Βόρειες Χώρες που παραμένει πιστό στις παραδοσιακές σοσιαλδημοκρατικές αξίες », είπε η Hervor Palsdottir από τα νησιά Φερόες( στη συζήτηση τής είπα ότι η χώρα της, 55.000 κάτοικοι, έγινε ευρέως γνωστή στην Ελλάδα όταν η -ερασιτεχνική- της Εθνική Ομάδα κέρδισε την ελληνική στο ποδόσφαιρο και αντέδρασε με ενθουσιασμό, επειδή της θύμισα τη νίκη που θεωρείται εθνικό κατόρθωμα).

«Επειδή λοιπόν οι Σοσιαλδημοκράτες είναι της παλιάς καλής σχολής», συνέχισε, «έχουμε συμπεριλάβει στην πράσινη μετάβαση και τον έλεγχο του ‘’χρόνου’’, δίνοντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο στους πολίτες. Αποφασίσαμε μαζί με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα από 40 ώρες  εργασίας την εβδομάδα να τις μειώσουμε στις 37 ». Τη συζήτηση συντόνισε ο Martin Schirdewan, συνπρόεδρος της Left της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο.

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS


(Visited 8 times, 1 visits today)

Read more:
Ενα click-away...
Ενα click-away… | Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close