Μουσικές από τις δυο πλευρές του Αιγαίου σε συναυλία αλληλεγγύης για πρόσφυγες και μετανάστες στις Βρυξέλλες

Permalink
Στο κατάμεστο Sounds Club των Βρυξελλών πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής μια ξεχωριστή συναυλία αλληλεγγύης που διοργανώθηκε από τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας του εναντίον των εξοντωτικών ποινών σε βάρος προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά και διώκονται ως διακινητές επειδή οι πραγματικοί διακινητές εγκαταλείπουν τις βάρκες και τους ανθρώπους αβοήθητους.
Στη συναυλία εμφανίστηκαν οι Aegean Project, ένα γκρουπ με Έλληνες και Τούρκους μουσικούς, με μουσική από τις δύο πλευρές του Αιγαίου και, συχνά, τραγούδια κοινά σε Ελλάδα και Τουρκία. Μαζί τους τραγούδησαν οι Μάρθα Φριντζήλα, Δημήτρης Μητσοτάκης, Ασημίνα Καραμπεροπούλου, Μαρία Παπαγεωργίου, οι Salia Balia Band και άλλοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το Βέλγιο.
Η πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2021 υποστηρίζεται από την Ευρωομάδα της Αριστεράς, προβάλλει το αίτημα για δίκαιες δίκες όσων κατηγορούνται άδικα ως διακινητές και αντιμετωπίζουν ή έχουν καταδικαστεί με εξοντωτικές ποινές δεκάδων ετών με την κατηγορία της διακίνησης μεταναστών σε δίκες πέντε λεπτών ενώ στην πραγματικότητα σώζουν όσους επιβαίνουν στις βάρκες και έχουν εγκαταλειφθεί από τους πραγματικούς διακινητές. Μέχρι σήμερα, με τις παρεμβάσεις του Στέλιου Κούλογλου και αρκετών άλλων ευρωβουλευτών από διάφορες πολιτικές ομάδες που στηρίζουν την πρωτοβουλία, έχουν απελευθερωθεί μετά τις Δίκες σε δεύτερο βαθμό, πρόσφυγες με πολύ σημαντικές ποινές, μεταξύ των οποίων και ο Μοχαμάντ Αμπτί, που είχε καταδικαστεί σε 142 χρόνια !
Το κοινό των Βρυξελλών που παραβρέθηκε στην εκδήλωση παρακολούθησε στο τέλος της βραδιάς όλους τους καλλιτέχνες να ερμηνεύουν τα  «Μαλαματένια Λόγια» του Γιάννη Μαρκόπουλου (στίχοι Μ. Ελευθερίου) στη μνήμη του μεγάλου συνθέτη που έφυγε από τη ζωή καθώς και το «Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» του Μίκη Θεοδωράκη (Ποίηση Οδ. Ελύτη) ως ένδειξη αλληλεγγύης για όσους παραμένουν φυλακισμένοι στις ελληνικές φυλακές.

(Visited 46 times, 1 visits today)

Read more:
Το...Αστυνομικό δελτίο
Το…Αστυνομικό δελτίο | Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close