Βρυξέλλες / Βραδιά εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Permalink

Βραδιά εκδηλώσεων στις Βρυξέλλες για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Βραδιά εκδηλώσεων διοργανώνει στις Βρυξέλλες στις 7 Νοεμβρίου 2023, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο ιστορικό jazz club της βελγικής πρωτεύουσας Sounds, και θα περιλαμβάνουν κατάθεση μαρτυριών γυναικών της αντιδικτατορικής αντίστασης, ζωντανή μουσική με τραγούδια της αντίστασης και προβολή ταινίας για την ζωή του αγωνιστή της Αντίστασης, Βαγγέλη Σακκάτου.

Η βραδιά θα ξεκινήσει στις 19:30 (τοπική ώρα) με την εκδήλωση τιμής και μνήμης «Οι γυναίκες στον αντιδικτατορικό αγώνα» στην αίθουσα «Μανώλης Γλέζος» του Sounds (1ος όροφος). Τις μαρτυρίες τους θα καταθέσουν γυναίκες – μέλη της Εταιρείας Φίλων του Χώρου Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης (1967-1974) ενώ θα προβληθεί βίντεο με σχετικά ντοκουμέντα γυναικών της αντίστασης.

Η εκδήλωση επιχειρεί να αναδείξει και να τιμήσει την πολύμορφη συμβολή των γυναικών στην αντιδικτατορική αντίσταση και μέσω αυτής να γίνει αντιληπτή η αναγκαιότητα περαιτέρω καταγραφής των πηγών για τη διατήρηση της μνήμης και την ιστορική έρευνα: Στις γυναίκες που συνέλαβε το δικτατορικό καθεστώς, που κρατήθηκαν σε άθλιες συνθήκες, σε εκείνες που βασανίστηκαν, που παραπέμφθηκαν σε στρατοδικεία και οδηγήθηκαν στις φυλακές.

Στις γυναίκες που στάλθηκαν χωρίς δίκες στην εξορία ή που κατήγγειλαν τα εγκλήματα του δικτατορικού καθεστώτος σε διεθνείς οργανώσεις και στις γυναίκες που πρόσφεραν «στα μετόπισθεν», στα σπίτια των αγωνιστών, κρατώντας όρθιες τις οικογένειές τους και εμψυχώνοντας τους δικούς τους που βρέθηκαν σε φυλακές και εξορίες. Παράλληλα,  θα γίνει αναφορά σε μια ιδιαίτερη κατηγορία αγωνιστριών, που δεν έχει μελετηθεί μέχρι σήμερα,  τις «γυναίκες σε ομηρία». Πρόκειται για εκείνες τις γυναίκες που έχοντας συγγενική σχέση με καταζητούμενους αντιστασιακούς ή εξόριστους, συλλαμβάνονταν για εβδομάδες ή μήνες, και χρησιμοποιούνταν ως «όμηροι» προκειμένου να πιεστούν ή να αναγκαστούν οι διωκόμενοι να παραδοθούν και οι εξόριστοι, να υπογράψουν «δήλωση μετανοίας» στο καθεστώς.

Στις 21:00 στο jazz club θα ακολουθήσει συναυλία ζωντανής μουσικής από την Ασημίνα Καραμπεροπούλου και το συγκρότημα Belgriego, ένα μουσικό σχήμα Ελληνίδων και Βελγίδων μουσικών, με  ποίηση και τραγούδια που σημάδεψαν την αντίσταση κατά της δικτατορίας.

Τέλος, στις 22:30, στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιηθεί προβολή του ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου «Το Τελευταίο Αετόπουλο». Το ντοκιμαντέρ μιλά για τη δίψα για ζωή των ανθρώπων, που αξιοποιούν κάθε λεπτό για να παραδώσουν έναν καλύτερο κόσμο στις επόμενες γενιές. Ένας τέτοιος, είναι ο πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ, Βαγγέλης Σακκάτος.  Η ταινία ακολουθεί τη ζωή του 94χρονου δημοσιογράφου, βραβευμένου συγγραφέα – λογοτέχνη και εκδότη, που την περίοδο που ζούσε ως πολιτικός πρόσφυγας στη Γερμανία, εργάστηκε ακόμη και ως μηχανουργός εργάτης.  Αεικίνητος και πιστός στις ιδέες του, ο Βαγγέλης Σακκάτος έτοιμος για νέες μάχες απέναντι στην ακροδεξιά και σε όσους επιθυμούν να «πειράξουν» την ιστορική μνήμη. Συνεχίζει να είναι πολυγραφότατος και να παρεμβαίνει με άρθρα και βιβλία. Διατηρεί το χιούμορ του, καθώς διηγείται τη δίωξη του από την Ιερά Σύνοδο, την φυλάκιση του και την ανυπακοή του στις οδηγίες της ασφάλειας, που τον προειδοποίησε να μην ασχοληθεί με τον εργατικό συνδικαλισμό στη Γερμανία. Ο ίδιος ακόμη και σήμερα επιμένει να συστήνεται ως «συνδικαλιστής του εργατικού κινήματος». Θέλει να ζήσει, όχι γιατί φοβάται τον θάνατο, αλλά για να ολοκληρώσει το έργο του και εμφυσήσει κι άλλο την πίστη στον άνθρωπο, που μπορεί να αλλάξει την πορεία της ανθρωπότητας.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις της βραδιάς είναι ελεύθερη.


(Visited 14 times, 1 visits today)

Read more:
25149423777_93754d199a_k
H Ελλάδα μπορεί παρά την κρίση: Νέοι Έλληνες επιχειρηματίες παρουσίασαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις καινοτομίες τους

Η «αιμορραγία» νέων ανθρώπων από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι ένα καίριο πλήγμα. Όμως παρά τις προκαταλήψεις για τους...

Close