Αυτοψία ενός εγκλήματος στις Βρυξέλλες: Έξι μήνες από το ναυάγιο της Πύλου

Permalink

Έξι μήνες έχουν σχεδόν περάσει από το συγκλονιστικό ναυάγιο στην Πύλο, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους. Με την ευκαιρία αυτή, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου διοργανώνει την ημερίδα «Αυτοψία ενός εγκλήματος: 6 μήνες μετά το ναυάγιο της Πύλου». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, στις 8 Νοεμβρίου στις 16:30-19:00 στην αίθουσα PHS 07C50.

Η εκδήλωση έχει στόχο να ρίξει φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες βυθίστηκε το πλοίο και να αναζητηθούν οι ευθύνες για αυτή την ανείπωτη τραγωδία.

Επιζώντες, συγγενείς και δικηγόροι των θυμάτων, ακτιβιστές και ΜΚΟ, δημοσιογράφοι που ερεύνησαν την υπόθεση, ερευνητές και ιατροδικαστικοί αναλυτές και μέλη της κοινωνίας των πολιτών θα πάρουν τον λόγο σε μια προσπάθεια να αναδείξουν σε πολιτικό επίπεδο τις συνθήκες και τις λανθασμένες αποφάσεις, που οδήγησαν στην τραγωδία, στις καθυστερήσεις της έρευνας και στην προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών.

Συγκεκριμένα, θα μιλήσουν η Ειρήνη Γαϊτάνου, από την RSA (Refugee Support Aegean), μια ΜΚΟ που στοχεύει στην παροχή νομικής υποστήριξης στους πρόσφυγες, αλλά και στην ανάδειξη της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Βασίλης Παπαδόπουλος, δικηγόρος των επιζώντων, ο Στέφανος Λεβίδης από τη Forensis, την ερευνητική ομάδα, που μελέτησε ενδελεχώς το ναυάγιο με τρισδιάστατη αναπαράσταση του, ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος, ο Αλέξανδρος Γεωργούλης, δικηγόρος των διασωθέντων Αιγυπτίων, που κατηγορούνται ως διακινητές, ο δημοσιογράφος του Solomon, Σταύρος Μαλιχούδης, και ο επιζώντας του ναυαγίου Ahmad Alkelani.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απένειμε το βραβείο Δημοσιογραφίας «Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια», (αφιερωμένο στην δολοφονημένη Μαλτέζα δημοσιογράφο) στην έρευνα που διεξήγαγε για το ναυάγιο, το ελληνικό ερευνητικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Solomon σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα Forensis, τον γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό StrgF/ARD, και τη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στην Αθήνα στις 23 Νοεμβρίου 2023 στον κινηματογράφο Τριανόν.


(Visited 44 times, 1 visits today)

Read more:
380806-skitso
Φτηνά…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close