Κούλογλου: Αν δεν υπήρχε ο Κασσελάκης, ο Μητσοτάκης έπρεπε να τον εφεύρει – Ο Τσακαλώτος μπορεί να ηγηθεί νέου σχήματος

Permalink

«Αν δεν υπήρχε ο Κασσελάκης, ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να τον εφεύρει», σχολίασε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο Creta TV (A. Ανδρεάκη) και στον Flash FM Θεσσαλονίκης (Γ. Μαγκριώτης). Όσον αφορά τον πιθανό σχηματισμό ενός νέου κόμματος στον χώρο της Αριστεράς, ο Στ. Κούλογλου τόνισε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «μπορεί να ηγηθεί ενός τέτοιου  νέου σχήματος, που είναι σήμερα απαραίτητο».

 

Αναλυτικότερα, ο Στέλιος Κούλογλου τόνισε ότι «με την εκλογή Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοκτόνησε… Ο κ. Κασσελάκης είναι προϊόν μιας κρίσης, που δεν δημιούργησε ο ίδιος αλλά τη βάθυνε. O ΣΥΡΙΖΑ υπέστη το 2015 μια ιδεολογική ανατροπή. Τα μέλη του μπερδεύτηκαν όταν από αντιμνημονιακή δύναμη, που θα ακύρωνε τα μνημόνια με έναν νόμο, αναγκάστηκε να υπογράψει μνημόνιο. Το 2019, παρά την ήττα, διατήρησε ένα ποσοστό που τον κρατούσε ζωντανό. Αυτό έπρεπε να αξιοποιηθεί ώστε να εξεταστεί η μέχρι τότε πορεία. Όμως δεν έγινε ανασκόπηση τι έκανε καλά και τι λάθος το κόμμα κατά τη διακυβέρνηση. Δεν έγινε ανασκόπηση για την συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, που έκανε ζημιά, για της αιτίες της δημιουργίας του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου».

 

Το μόνο που κρατούσε το κόμμα ενωμένο ήταν ο Τσίπρας και η προοπτική της εξουσίας. Κατά συνέπεια όλα κατέρρευσαν όταν έφυγε ο Τσίπρας και το κόμμα συνετρίβη στις εκλογές.

Τότε εμφανίστηκε ο κ. Κασσελάκης λέγοντας ότι μπορεί να κερδίσει την αντίπαλη ομάδα και τον τοποθέτησαν σέντερ φορ, χωρίς να έχουν δει αν μπορεί να παίξει μπάλα! Ο Τσίπρας πέτυχε ένα μικρό θαύμα όταν πήρε τον ΣΥΡΙΖΑ και από μικρό κόμμα της αντιπολίτευσης τον έφερε στην κυβέρνηση. Εξαιτίας αυτού, ανάμεσα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια πίστη στα θαύματα, που όμως δεν επαναλαμβάνονται. Ο Μητσοτάκης έκανε ότι λάθος μπορούσε για να χάσει αλλά και πάλι κέρδισε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε σχέδιο και έβαζε αυτογκόλ. Ακόμη και τα Τέμπη γύρισαν υπέρ της ΝΔ, γιατί αντίθετα με τον ΣΥΡΙΖΑ είχε κυβερνητική πρόταση σταθερότητας».

Τον κ. Κασσελάκη «αν τον αφήσεις ελεύθερο θα πάει στην κεντροδεξιά, στην καλύτερη περίπτωση θα μεταμόρφωνε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα σαν των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ. Όμως οι Δημοκρατικοί δε μπορούν να είναι πρότυπο μας. Μαζί με τους Ρεπουμπλικάνους έχουν διευρύνει τα τελευταία 30 χρόνια τις κοινωνικές ανισότητες στις ΗΠΑ. Οι μη έχοντες πτυχίο έχουν 10 χρόνια χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής από τους πτυχιούχους! Αυτό θέλουμε ή κοινωνική ισότητα;» διερωτήθηκε ο Στ. Κούλογλου και συνέχισε:

 

«Ο κόσμος τον έχει καταλάβει όμως, και αυτό καταγράφεται ήδη στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων. Στη δημοσκόπηση της GPO για τον Star, οι περισσότεροι πολίτες απαντούν ότι τον θεωρούν δεξιό, μόνο το 6% τον θεωρεί αριστερό! Πώς θα συσπειρώσει την Αριστερά και θα κερδίσει τη δεξιά με τέτοιο προφίλ; Θα ήταν εξαίρετος υποψήφιος της ΝΔ ή ακόμη και δεξιός υποψήφιος στο ΠΑΣΟΚ. Όμως προσπαθεί να παραστήσει τον αριστερό άγαρμπα και κάνει δηλώσεις, όπως αυτές για τον Σημίτη. Φυσικά έπρεπε να κρατήσει κριτική στάση για τη θητεία του πρώην πρωθυπουργού, αλλά χωρίς επιθέσεις που δυναμίτισαν τις γέφυρες συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ που είχαν μόλις ανοίξει, ακριβώς την προηγούμενη μέρα!

Στιγμιότυπο 2023-11-16, 1.47.25 πμ.png

Δεν μπορεί λόγω χαρακτήρα να κρατήσει μια στάση συνεργασίας με τους διαφωνούντες στο εσωτερικό του κόμματος, και συμπεριφέρεται σαν διευθύνων σύμβουλος πολυεθνικής, που έχει να κάνει με υπαλλήλους. Αυτά βαθαίνουν την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης κάνει μόνος του ό,τι θέλει. Αν δεν υπήρχε ο κ. Κασσελάκης, ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να τον εφεύρει».

 

«Δημιουργείται πλέον χώρος για ένα αριστερό κόμμα. Θα πρέπει να είναι ένα σύγχρονο οικολογικό κόμμα της Αριστεράς εμπλουτισμένο με νέα πρόσωπα και επεξεργασίες για τα πραγματικά και σημαντικά προβλήματα της χώρας, όπως η παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας ή το δημογραφικό. Απαιτείται να έχει επίσης πρόγραμμα δημοκρατικού εκσυγχρονισμού της ελληνικής κοινωνίας, οικονομίας και κράτους. Οι νέοι που δεν μπορούν να βρουν στέγη, η ακρίβεια είναι επίσης προβλήματα που δεν αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της ΝΔ…

 

…Ο κ. Τσακαλώτος έχει ένα πολύ καλό προφίλ για να ηγηθεί ενός τέτοιου νέου κόμματος, αν φυσικά έχει αυτή τη φιλοδοξία.  Ένα νέο κόμμα της Αριστεράς θα πρέπει να έχει και διαχειριστικές ικανότητες. Να μπορεί να συμμετέχει και να έχει αποφασιστικό ρόλο σε προοδευτική κυβέρνηση, που θα αντικαταστήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, και να διαχειριστεί επιτυχώς τα χαρτοφυλάκια που θα πάρει. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διαθέτει αποδεδειγμένα τέτοιες διαχειριστικές ικανότητες. Είναι σταθερός στις απόψεις του και τίμιος», συμπλήρωσε.

 

Μάλιστα, ένα τέτοιο κόμμα είναι απαραίτητο γιατί, «κατρακυλάμε σε μια κωμικοτραγική βαλκανική εκδοχή. Οικονομικά πάμε στα επίπεδα Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Αλβανίας. Είμαστε πια από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ. Ο εθνικός μας πλούτος είναι μικρότερος από εκείνον του 2008-2009. Η χώρα δεν έχει συνέλθει από την κρίση. Επίσης κατρακυλάμε σε επίπεδο πολιτικής κουλτούρας και θεσμών. Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, με  το σκάνδαλο των υποκλοπών θα είχε παραιτηθεί ο πρωθυπουργός.

Αν είχαμε σκάνδαλο Novartis θα είχε τιμωρηθεί κάποιος. Εδώ  κυνηγάνε τους εισαγγελείς που το ερευνούσαν. Σε αντιπαραβολή, υπάρχει το παράδειγμα του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, που την στιγμή όπου το όνομά του ενεπλάκη σε ένα σκάνδαλο -από λάθος στο όνομα γιατί αποδείχθηκε αθώος – ένιωσε υποχρεωμένος να παραιτηθεί. Εδώ ακόμη και οι μπλεγμένοι φωνάζουν για σκευωρία».

 

Τέλος, όσον αφορά τον εκρηκτικό χαρακτήρα των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέλιος Κούλογλου σχολίασε πως «οι εμφύλιοι στην Αριστερά πάντα ήταν πολύ άγριοι. Επίσης έχει χαθεί κάθε κοινό σημείο αναφοράς. Η ένταση της αντιπαράθεσης είναι ευθέως ανάλογη της κρίσης που υπάρχει. Στη ΝΔ σε αντίστοιχες περιπτώσεις δεν συνέβη το ίδιο γιατί υπήρχε κοινός στόχος. Η εξουσία. Αυτό έχει χαθεί για τον ΣΥΡΙΖΑ πλέον. Ποιος θα πάρει το κόμμα από το 17% να το πάει στο 35%;

Δεν υπάρχει κάτι να συνδέει αυτόν τον μηχανισμό, που τώρα τρώει τις σάρκες του. Και με την Αχτσιόγλου ή τον Τσακαλώτο πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετώπιζε πρόβλημα, αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να ανακάμψει. Τώρα έχει πεθάνει, το είχα επισημάνει την επομένη της εκλογής Κασσελάκη».

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη στον Flash Fm: https://on.soundcloud.com/THSG1

Δείτε εδώ τη συνέντευξη στο Creta TV: https://youtu.be/XY88lt8BMFY


(Visited 21 times, 1 visits today)

Read more:
Συντηρητικοί..
Συντηρητικοί…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close