Κούλογλου σε Συμβούλιο της Ευρώπης για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου: Απαραίτητη η διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας

Permalink

Επιστολή προς το Συμβούλιο της Ευρώπης, και συγκεκριμένα την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Dunja Mijatović, απέστειλε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ζητώντας στο φως των νέων αποκαλύψεων για τις πραγματικές συνθήκες του πολύνεκρου προσφυγικού ναυαγίου της Πύλου, τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.

Ειδικότερα, ο ευρωβουλευτής στην επιστολή του υπενθυμίζει ότι η Επίτροπος είχε προβεί σε δημόσια τοποθέτηση για το ναυάγιο της Πύλου τον Ιούνιο του 2023, ενώ είχε με επιστολή της στην ελληνική κυβέρνηση αναδείξει την σοβαρότητα της υπόθεσης.

Επιπλέον ο ευρωβουλευτής παραθέτει στην Επίτροπο Mijatović τις αποκαλύψεις που έγιναν κατά την εκδήλωση «Αυτοψία ενός ναυαγίου: Έξι μήνες από την τραγωδία της Πύλου» που διοργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά την οποία επιζώντες του ναυαγίου κατέθεσαν τι πραγματικά συνέβη πάνω στο μοιραίο σκάφος, όπου επέβαιναν 747 άνθρωποι, αλλά επέζησαν μόνο 104, αλλά και το πως εγκαταλείφθηκαν από την ελληνική ακτοφυλακή μετά το ναυάγιο…

Ακόμη, ο Στ. Κούλογλου επισημαίνει στην  επιστολή του ότι οι μαρτυρίες των επιζώντων επιβεβαιώνονται από την πραγματογνωμοσύνη ομάδας εμπειρογνωμόνων, που παρουσιάστηκε στην ίδια εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί και για το ελληνικό κοινό την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023, στον κινηματογράφο Τριανόν, στην Αθήνα στις 19:30.

Διαβάστε αναλυτικά για την «αυτοψία» του ναυαγίου στο Τριανόν, αλλά και για τη μεγάλη δωρεάν συναυλία, που θα ακολουθήσει για να γιορταστεί η δικαίωση μιας ομάδας άλλων προσφύγων, που είχαν καταδικαστεί άδικα σε δεκάδες χρόνια φυλακή ως διακινητές.

 

Δεδομένων αυτών, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου καλεί την Επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης να συμβάλλει στην διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης έρευνας για τα πραγματικά περιστατικά και τυχόν παραβιάσεις της  Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσα και της Διεθνούς Σύμβασης για την ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα.

Ολόκληρη η επιστολή του Στέλιου Κούλογλου:

 

Nέες αποκαλύψεις για τις πραγματικές συνθήκες του πολύνεκρου ναυαγίου στην Πύλο 

ΠΡΟΣ: την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης

Dunja Mijatović

Αγαπητή κυρία Επίτροπε,

Η δημόσια τοποθέτησή σας αμέσως μετά το πολύνεκρο ναυάγιο με θύματα πολλές εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες στα ανοιχτά της Πύλου τον Ιούνιο του 2023, καθώς και η σχετική επιστολή σας προς την ελληνική κυβέρνηση, ανέδειξαν  τη σοβαρότητα της συγκεκριμένης υπόθεσης και τις πιθανές ευθύνες  των ελληνικών αρχών για το μεγαλύτερο και πιο τραγικό δυστύχημα στη Μεσόγειο.

Σε εκδήλωση που διοργάνωσα πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, για τις συνθήκες του πολύνεκρου ναυαγίου παρουσιάστηκαν μια σειρά από νέα στοιχεία.

Επιζών του ναυαγίου κατέθεσε ότι το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής έδεσε το Adriana με σκοπό να το ρυμουλκήσει στα ιταλικά χωρικά ύδατα και ότι παρά τις εκκλήσεις των επιβατών δεν μείωσε ταχύτητα με αποτέλεσμα να βυθιστεί. Διέψευσε ότι οι επιβάτες αρνήθηκαν τη βοήθεια πριν το ναυάγιο και, αντιθέτως ότι εγκαταλείφθηκαν μετά τη βύθιση. Ο ίδιος σώθηκε επειδή κατάφερε να κολυμπήσει την απόσταση 500 μέτρων μέχρι το σκάφος τους[2].

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από την πραγματογνωμοσύνη ομάδας εμπειρογνωμόνων, μέρος του ρεπορτάζ που βραβεύτηκε με το φετινό βραβείο δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην εκδήλωση καταγγέλθηκε ότι οι  αρχές αποκρύπτουν την αλήθεια για το βίντεο από το σκάφος του Λιμενικού και ότι  κατέσχεσαν τα κινητά των επιβατών που περιείχαν βίντεο με τα πραγματικά περιστατικά [3].

Τέλος, όπως κατέθεσε ο δικηγόρος των φερόμενων ως διακινητών, οι ελληνικές αρχές εφάρμοσαν και στη συγκεκριμένη περίπτωση, την τακτική της δίωξης μεταναστών και προσφύγων ως διακινητών ενώ όλοι γνωρίζουν ότι οι πραγματικοί δουλέμποροι  δεν βρίσκονται ποτέ στα σκάφη [4]. Αυτό άλλωστε έχει αναδειχθεί στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας που έχω ξεκινήσει από το 2021 με τίτλο “142 χρόνια” για τις εξοντωτικές ποινές κάθειρξης σε βάρος μεταναστών που αναλαμβάνουν να σώσουν τους επιβαίνοντας από τη βύθιση των σκαφών.

Κυρία Επίτροπε,

Με βάση όλα τα δεδομένα από το πολύνεκρο ναυάγιο είναι προφανές ότι απαιτείται η διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης έρευνας για τα πραγματικά περιστατικά  και τυχόν παραβιάσεις της  Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσα και της Διεθνούς Σύμβασης για την ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα.

Παίρνω το θάρρος να ζητήσω την πολύτιμη συμβολή σας στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Με ειλικρινείς χαιρετισμούς

Στέλιος Κούλογλου

Ευρωβουλευτής

[1]https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/411288_giati-den-mas-esosan-i-frontex-kai-limeniko

[2] https://www.youtube.com/watch?v=RjPyDLZzuYw

[3] https://youtu.be/YK-4eGPFz30?t=803

[4] https://youtu.be/YK-4eGPFz30?t=2396


(Visited 16 times, 1 visits today)

Read more:
41768540955_c83e00dbc8_b
Στ. Κούλογλου: Το μόνο καλό νέο αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι η συμφωνία των Πρεσπών

Καλό νέο η εκλογή της Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ στην προεδρία των γερμανών χριστιανοδημοκρατών αντί του σκληροπυρηνικού Φρίντριχ Μερτς, καθώς και η παραμονή...

Close