Γάζα: Η κρίσιμη «πέμπτη μέρα»

Permalink

Η ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων φυλακισμένων αποτελεί μια θετική εξέλιξη στη συνεχιζόμενη τραγωδία της Γάζας. Από ανθρωπιστικής πλευράς, δίνει τη δυνατότητα σε οικογένειες και των δύο πλευρών να επανενωθούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η κατάπαυση του πυρός που συνοδεύει τις ανταλλαγές, επιτρέπει τον εφοδιασμό της αποκλεισμένης λωρίδας με τα απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση των 2 εκατ. εγκλωβισμένων κατοίκων.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τώρα τι θα κάνει το Ισραήλ την επόμενη μέρα, μετά την τετραήμερη εκεχειρία. Η ισραηλινή κυβέρνηση πιέζεται από την κοινή γνώμη της χώρας της να παρατείνει τη σιγή των όπλων, ώστε να απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι. Την ίδια ευχή ψελλίζουν και οι «ηγέτες» του δυτικού κόσμου.

Διαβάστε: Ισραήλ – Χαμάς / Ξεκίνησε η τρίτη απελευθέρωση ομήρων – Παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό

Η παράταση για μία ή δύο ημέρες φαντάζει πιθανή. Αλλά μια πολυήμερη κατάπαυση του πυρός συμφέρει τη Χαμάς, όχι όμως τον Νετανιάχου. Η πρώτη θα είχε  την ευκαιρία να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της. Επίσης, η παύση των εχθροπραξιών θα διεύρυνε τα περιθώρια για μεγαλύτερες διπλωματικές πρωτοβουλίες ειρήνευσης, που δεν θέλει ο δεύτερος.

Αν τελειώσει ο πόλεμος, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα πρέπει να απολογηθεί για το πρωτοφανές φιάσκο της 7ης Οκτωβρίου και τον πλήρη αιφνιδιασμό των δυνάμεων της χώρας.

Θα ξεκινήσουν επίσης οι δίκες, που εκκρεμούν σε βάρος του για διαφθορά. Αν όμως καταφέρει να συντρίψει τη Χαμάς, όπως έχει υποσχεθεί, τα περιθώρια της πολιτικής και ποινικής του επιβίωσης διευρύνονται.

Διαβάστε επίσης: Στέλιος Κούλογλου / Η Χαμάς νίκησε ήδη

Η συνέχιση του πολέμου θα καθυστερούσε επίσης την απάντηση για το ποιο είναι το μέλλον και ποιος θα διοικεί τα τμήματα της Γάζας που το Ισραήλ έχει ήδη καταλάβει – ένα ερώτημα για το οποίο κανένας Ισραηλινός ηγέτης δεν έχει απαντήσει.

Τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι μάχες και η καταστροφή θα συνεχιστούν μέχρι «την εξάλειψη και την πλήρη καταστροφή της Χαμάς». Το τι ακριβώς σημαίνει αυτό δεν έχει επαρκώς διευκρινιστεί, η ισλαμιστική οργάνωση έχει ήδη πετύχει αυτό που ήθελε.

Αυτό που μοιάζει βέβαιο είναι ο αριθμός των θυμάτων στη Γάζα, που αγγίζουν τις 15.000 δυστυχώς θα μεγαλώσει.

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS


(Visited 9 times, 1 visits today)

Read more:
Temple_of_Baal-Shamin_Palmyra
Ψήφισμα σχετικά με την καταστροφή τόπων πολιτισμικής σημασίας που διαπράττεται από το Ισλαμικό Κράτος

Πρόταση Ψηφίσματος εν συνεχεία των ερωτήσεων με αίτημα προφορικής απάντησης B8-0115/2015 και B8-0116/2015 σύμφωνα με το άρθρο 128 παράγραφος 5 του...

Close