Κούλογλου σε Κομισιόν για τις σοβαρές επιπτώσεις σταθμού υγροποιημένου αερίου στον Παγασητικό κόλπο

Permalink

Το ζήτημα του σεβασμού της αντίθεσης της τοπικής κοινωνίας στην χωροθέτηση σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Παγασητικό κόλπο φέρνει στην προσοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.

Με ερώτησή του, ο Στ. Κούλογλου, αφού επισημαίνει τις τεκμηριωμένες ανησυχίες των πολιτών για τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, που απορρέουν από την εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου, ζητά από την Κομισιόν να διευκρινίσει τι προτίθεται να πράξει ώστε να διασφαλίσει ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί την τοπική κοινωνία για την εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων βαριάς επικινδυνότητας όπως προβλέπει η νομοθεσία της Ένωσης Seveso III.

Ολόκληρη η ερώτηση του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου:

Σοβαρές επιπτώσεις από την εγκατάσταση σταθμού υγροποιημένου αερίου στον Παγασητικό Κόλπο

Οργανώσεις πολιτών (1) παραθέτουν σοβαρότατους λόγους αντίθεσης στην χωροθέτηση σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (Floating Storage Regasification Unit – FSRU) στον Παγασητικό κόλπο. Οι ανησυχίες, που καταδεικνύουν τη σημασία της λεπτομερούς ανάλυσης των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων πριν από την εφαρμογή τέτοιων σχεδίων, περιλαμβάνουν:

  • Εγγύτητα Σταθμού σε Οικιστικές Περιοχές: Ο σταθμός προτείνεται να τοποθετηθεί κοντά σε οικιστικές ζώνες, προκαλώντας ανησυχίες για ατυχήματα, διαρροές ή εκρήξεις, καθώς και για την σοβαρή υποβάθμιση που θα υποστεί η περιοχή (2).
  • Καταστροφικές Συνέπειες για την Οικολογία και την Τοπική Οικονομία: Υπάρχουν φόβοι για ανυπολόγιστες καταστροφικές συνέπειες στον υδροβιότοπο, την αλιεία, τις τουριστικές δραστηριότητες και την αλλαγή του τοπίου λόγω της πιθανής διαρροής αερίου ή ψυκτικών ουσιών (2).
  • Ατμοσφαιρική Ρύπανση και Επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία: Ο σταθμός θα προκαλέσει αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία ήδη είναι υψηλή στην περιοχή, και τις πιθανές συνέπειες για την υγεία.
  • Σεισμογενής Περιοχή: Ο Παγασητικός κόλπος είναι σεισμογενής, με την παρουσία ενεργών ρηγμάτων που αυξάνουν τον κίνδυνο σε περίπτωση κατασκευής του σταθμού (3).

Ερωτάται η Επιτροπή:
Τι θα πράξει ώστε να διασφαλίσει ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί την τοπική κοινωνία για την εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων βαριάς επικινδυνότητας όπως προβλέπει η νομοθεσία της Ένωσης Seveso III (4);
————
1.Αρνητικό ψήφισμα για την δημιουργία μονάδας LNG στον Παγασητικό από συλλόγους και φορείς – ertnews.gr
2. M.R. Martins, M.A. Pestana, G.F.M. Souza, A.M. Schleder,Quantitative risk analysis of loading and offloading liquefied natural gas (LNG) on a floating storage and regasification unit (FSRU), Journal of Loss Prevention in the Process Industries, Volume 43, 2016, Pages 629-653, ISSN 0950-4230, https://doi.org/10.1016/j.jlp.2016.08.001.
3. Caputo, R., Chatzipetros, A., Pavlides, S., & Sboras, S. (2012). The Greek Database of Seismogenic Sources (GreDaSS): state-of-the-art for northern Greece. Annals of Geophysics55(5).
4.32012L0018 – EN – EUR-Lex


(Visited 7 times, 1 visits today)

Read more:
339566-ispanoi-reporter
Φουρθιώτης, το ελληνικό μοντέλο δημοσιογραφίας

Την Τρίτη 27 Απριλίου, τα πτώματα δύο Ισπανών δημοσιογράφων βρέθηκαν, γαζωμένα από σφαίρες, σε μια επικίνδυνη περιοχή στη Μπουρκίνα Φάσο....

Close