Η απόπειρα ανατροπής της ελληνικής κυβέρνησης, όπως κορυφώθηκε με το απαράδεκτο τελεσίγραφο προς τον Α. Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα, ακυρώθηκε από την ψήφο του ελληνικού λαού. Ένας από αυτούς που συνωμοτούσαν στο εσωτερικό της χώρας κατά της κυβέρνησης, ήδη από την επομένη των εκλογών του Ιανουαρίου, αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Αλλά το σχέδιο του πραξικοπήματος δεν έχει εγκαταλειφθεί.
Το αποδεικνύουν οι πρώτες εμπρηστικές δηλώσεις Γερμανών επισήμων, με πρωταγωνιστές τους κ.κ. Γκάμπριελ και Σούλτς, των δήθεν Σοσιαλδημοκρατών που ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα είχαν σχηματίσει κυβέρνηση «τεχνοκρατών» στην Ελλάδα. Το αρνητικό κλίμα που τα γερμανικά ΜΜΕ έχουν καλλιεργήσει σε βάρος της Ελλάδας, συνεχίζει να ευνοεί τους σκληροπυρηνικούς κύκλους Σόιμπλε, με την Μέρκελ να συνεχίζει την συνήθη καιροσκοπική της στάση, που καθορίζεται από τις δημοσκοπήσεις και την δημοφιλία της. Σε γενικώς γραμμές η Γερμανία δεν δείχνει διατεθειμένη να δεχθεί την αμφισβήτηση της ηγεμονίας της στην Ευρώπη από τους Έλληνες ψηφοφόρους.
Μεγάλος νικητής του δημοψηφίσματος, έχοντας πάρει στις πλάτες του και την εκστρατεία του ΟΧΙ, ο Α. Τσίπρας ξεκίνησε ήδη την προσπάθεια επανασχεδιασμού της διαπραγματευτικής του στρατηγικής με την σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Με όποια μορφή και αν πάρει, η εθνική συνεννόηση γύρω από την διαπραγμάτευση ασφαλώς δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για τις δύσκολες μέρες που ανοίγονται μπροστά. Πολύ περισσότερο αφού, στα μάτια των δανειστών, θα δοθεί αξία στους υποτακτικούς τους, που τους άκουγαν τόσες μέρες να επεμβαίνουν στα εσωτερικά της χώρας, χωρίς να βγάλουν τσιμουδιά…
Όμως το αξιοθαύμαστο, συντριπτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αντίδραση στην χωρίς προηγούμενο τρομοκρατική εκστρατεία της ΕΚΤ και των ΜΜΕ, στις ωμές αποικιοκρατικού τύπου ξένες παρεμβάσεις και στην επανεμφάνιση των πολιτικών ζόμπι που έφεραν την χώρα ως εδώ, ξεπερνάει κατά πολύ τα ελληνικά σύνορα: το ελληνικό πρόβλημα απειλεί να παρασύρει τις διεθνείς αγορές αλλά και να προκαλέσει σοβαρά ρήγματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.
Για το πρώτο, ίσως θα έχουμε δείγματα από τις πρώτες πρωινές ώρες. Το δεύτερο, ιδιαίτερα η διαφαινόμενη διάσταση ανάμεσα στην Γερμανία και την Γαλλία, είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να εκμεταλλευθεί η ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιτύχει μια αξιοπρεπή, εφαρμόσιμη συμφωνία. Δεν είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρει, καθώς είναι γνωστή – και από παλιότερες ιστορικές καταστάσεις – η γερμανική κουλτούρα των αντιποίνων.
Πιθανώς δηλαδή η Γερμανία να επιμείνει στον στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας, με στόχο να τιμωρήσει τους Έλληνες ψηφοφόρους για την επιλογή τους ώστε να καθίσουν φρόνιμα και οι άλλοι νότιοι. Αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιδιωχθεί, με τις κατάλληλες διεθνείς συμμαχίες, να καταλάβει όλος ο κόσμος ότι το σιωπηλό πραξικόπημα σε εξέλιξη δεν στρέφεται μόνον εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλά και εναντίον της δημοκρατίας και όλων των ευρωπαϊκών αξιών, τις οποίες το Βερολίνο με τους δορυφόρους του έχει από καιρό γραμμένες στα παλιά του τα παπούτσια.