Η «Νονά» ταξιδεύει σε Στρασβούργο και Βερολίνο

Permalink

 

Το ταξίδι της στην Ευρώπη συνεχίζει η «Νονά», η διεισδυτική ταινία του Στέλιου Κούλογλου για το πώς η Μέρκελ κατάφερε να επιβάλλει τη γερμανική ηγεμονία στην Γηραιά Ήπειρο. Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται τις επόμενες μέρες στο Στρασβούργο αλλά και στο Βερολίνο.
Η πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, στις 20:00 το απόγευμα, στο Στρασβούργο και συγκεκριμένα στον κινηματογράφο Odyssée στο κέντρο της πόλης (3 Rue des Francs Bourgeois). Πρόκειται για έναν κινηματογράφο – σταυροδρόμι για το ευρωπαϊκό σινεμά, όπου εκεί συναντώνται όχι μόνο διαφορετικές κουλτούρες, αλλά και οι αξιόλογοι κινηματογραφιστές της Ευρώπης σε συζητήσεις με τους σκεπτόμενους πολίτες.

Την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, «Η Νονά» – ή κατά κόσμο Άνγκελα Μέρκελ –  ταξιδεύει στη χώρα της, συμμετέχοντας στο HellasFilmBox Berlin, το πρώτο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου που πραγματοποιείται από 21 έως 24 Iανουαρίου στο Βερολίνο.  Η προβολή θα γίνει στις 19:45 το απόγευμα, στον κινηματογράφο Babylon Berlin, στην αίθουσα 2 (Rosa Luxemburg Strasse, 30).

Το HellasFilmBox Berlin είναι ένα ελληνικό φεστιβάλ κινηματογράφου που ιδρύθηκε την άνοιξη του 2015 με στόχο να φέρει σε επαφή το γερμανικό κοινό με τη σύγχρονη και καλλιτεχνικά αξιόλογη κινηματογραφική σκηνή της Ελλάδας. Ο κινηματογράφος ως μέσο είναι σε θέση να συνεισφέρει ιδανικά σε μια ενδότερη κατανόηση της ελληνικής κουλτούρας εν γένει και σε αυτήν αποσκοπεί το παραπάνω εγχείρημα.

Το φεστιβάλ σκοπεύει να αποτελέσει χώρο έκφρασης για το «Νέο Ελληνικό Σινεμά», ώστε να αναδείξει μέσω της κινηματογραφικής τέχνης πτυχές της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας, των ανθρώπων που δρουν μέσα σε αυτήν, όπως επίσης και των αντιφατικών και ανεξερεύνητων χαρακτηριστικών της.

Μέσα από τη ματιά των δημιουργών, η χώρα λαμβάνει πλέον ριζικά διαφορετικό πρόσημο θεώρησης από εκείνο που της επιβάλλουν τα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς μετατρέπεται σε βίωμα έντονο και αδιαμεσολάβητο. Ο ελληνικός κινηματογράφος εμβαθύνει ουσιαστικά εκεί όπου η γερμανική ειδησεογραφία αδυνατεί να εισχωρήσει. Και η «Νονά» του σκηνοθέτη και ευρωβουλετή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, προσπαθεί αυτό ακριβώς, να κάνει.

Πώς η Μέρκελ έγινε «Νονά»

Η ταινία, αντλεί τον τίτλο της από το ομώνυμο βιβλίο της Γερμανίδας συγγραφέως Γκέρτρουντ Χέλερ και εξιστορεί τους μηχανισμούς με τους οποίους η Μέρκελ ― αυτή είναι η Νονά ― κατάφερε να κατακτήσει την Ευρώπη, αδιαφορώντας για τις παράπλευρες συνέπειες, όπως οι αυτοκτονίες στις χώρες του Νότου.

Μερικά χρόνια μετά τη πτώση του τείχους του Βερολίνου, μία άσημη φυσικός από την Ανατολική Γερμανία που αρχικά  δεν ενδιαφερόταν για την πολιτική, είναι η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο. Ο δάσκαλός της στην μικρή πόλη όπου μεγάλωσε, λέει ότι ήταν η πιο έξυπνη μαθήτρια που είχε ποτέ. Όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί της, όπως ο διάσημος κοινωνιολόγος Ούρλιχ Μπεκ, υποστηρίζουν ότι ασκεί την εξουσία χωρίς ηθικούς φραγμούς, όπως δίδασκε ο Μακιαβέλι…

Η Γκέρτρουντ Χέλερ, μία δημοσιογράφος που τη γνωρίζει καλά, λέει ότι χρησιμοποιεί μεθόδους νονού της Μαφίας. Φυσικός το επάγγελμα, η Γερμανίδα καγκελάριος κατάφερε να εκμεταλλευτεί την κρίση για να επιβάλλει τη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη. Πειραματόζωα, οι χώρες του νότου…

«Aν έγραφα τώρα ένα βιβλίο για το δόγμα του σοκ», λέει η Νάομι Κλάιν στον Στέλιο Κούλογλου, «θα ήταν για την Ελλάδα».

Δείτε ελεύθερη την ταινία στο webtv του tvxs.gr!

* H Νονά έχει προβληθεί απο άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, σε ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Βερολίνο, το Παρίσι, το Λουξεμβούργο, και αλλού. Έχει προβληθεί επίσης στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και σε σημαντικά φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Σικελίας των αδελφών Ταβιάνι, στο φεστιβάλ Ταινιών της ιστορικής γαλλικής εφημερίδας της Αριστεράς L’Humanité, και αλλού.


(Visited 201 times, 1 visits today)

Read more:
374838-paradose
Παράδοση….

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close