Oι Έλληνες «Μικροί Ήρωες» φτάνουν στις Βρυξέλλες

Πολίτες, οργανώσεις και δημοτικοί άρχοντες από όλη την Ελλάδα που έχουν επιδείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα, ταξιδεύουν στις Βρυξέλλες για να παρουσιαστούν σε ειδική τιμητική τελετή «Solidarity in Αction» που διοργανώνει την 1η Ιουνίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ομάδα της Ευρωαριστεράς (GUE-NGL) ύστερα από πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου.

 

Σε συνεδρίαση της, η κοινοβουλευτική ομάδα της Αριστεράς υιοθέτησε ομόφωνα και με ενθουσιασμό την πρόταση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για την επιβράβευση του κινήματος και των εκδηλώσεων αλληλεγγύης με τους πρόσφυγες που φθάνουν στην Ελλάδα.

 

Ο Στέλιος Κούλογλου, που έχει υπογραμμίσει επανειλημμένως την αξιοθαύμαστη θετική στάση της ελληνικής κοινωνίας, στους αντίποδες των ξενοφοβικών αντιδράσεων σε άλλες χώρες, δήλωσε υπερήφανος γι αυτή την πρωτοβουλία, σκοπός της οποίας είναι να επιβραβευθούν οι προσπάθειες των «μικρών άγνωστων ηρώων της αλληλεγγύης» και να προωθηθεί διεθνώς το αίτημα για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στους κατοίκους των νησιών που δέχονται τα μεγαλύτερα προσφυγικά ρεύματα. Εξέφρασε, ταυτόχρονα, την αισιοδοξία ότι η εκδήλωση αυτή θα λειτουργήσει προς όφελος της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό κάτι που έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει λόγω της αλληλεγγύης που επιδεικνύουν οι Έλληνες πολίτες στους πρόσφυγες.

 

Στις Βρυξέλλες πρόκειται να ταξιδέψουν για την τιμητική τελετή, η νοσοκόμα από τη Σάμο, Ιοκάστη Κωνσταντούρου, ο ψαράς από τη Λέσβο, Αθανάσιος Μαρμαρινός και ο  Γεώργιος Φλώρος από το «Καραβάνι της Χαράς», μια ομάδα παντομίμας από τα Ιωάννινα, που έχει ήδη επισκεφθεί διάφορα κέντρα υποδοχής προσφύγων προσφέροντας χαρά και ψυχαγωγία στα προσφυγόπουλα. Ο ίδιος θα πραγματοποιήσει παράσταση παντομίμας και κατά την εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

Τους μαθητές της Κινηματογραφικής Ομάδας του Εσπερινού Γυμνασίου-Λυκείου της Κω που δημιούργησαν μια συγκινητική ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Fortress Europe» για την Ευρώπη-φρούριο, την προσφυγιά, και την αλληλεγγύη στην Κω, θα εκπροσωπήσουν ο δάσκαλος, Σωτήριος Παλάσκας και η μαθήτρια Ντρίζα Φλορίδα.

 

Από τη Θεσσαλονίκη θα παραβρεθούν μέλη της ομάδας Οικόπολης, μιας παράλληλης πόλης για την οικολογία και την κοινωνική αλληλεγγύη, η οποία έχει προσφέρει μαζί με άλλες συλλογικότητες και οργανώσεις τη στήριξή της για την κάλυψη των βασικών αναγκών σε ρούχα, τρόφιμα και είδη υγιεινής για τους πρόσφυγες της Ειδομένης. Μέλη της ΜΚΟ, ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ενός κέντρου πληροφόρησης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη βία, θα παρουσιάσουν τις δράσεις τους στα Διαβατά.

 

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έλθει επίσης ο δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, Πέτρος Κόκκαλης, πρόεδρος της περιβαλλοντικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ΓΑΙΑ που έχει σταθεί στο πλευρό των χιλιάδων προσφύγων που κατέφθασαν στο λιμάνι Πειραιά παρέχοντάς τους στέγη και σίτιση και συντονίζοντας εθελοντικές δράσεις για τα παιδιά. Μέλη του Κοινωνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Καλώς τους, με έδρα την Αθήνα, θα παρουσιάσουν τις δράσεις τους για την υποδοχή και στήριξη των προσφύγων.

 

Οι δήμαρχοι Κοζάνης, Τρικάλων και Περάματος αναμένεται να πλαισιώσουν με εισηγήσεις την εκδήλωση, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί πλήθος προβολών με βίντεο μικρής διάρκειας για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες από όλη την Ελλάδα.

 

Την τελετή θα κλείσει με μια μουσική παράσταση, ο πρόσφυγας από το Ιράκ, Χουσείν Ρασίμ.

 

Αντιπροσωπείες από ένα ευρύτερο δίκτυο ακτιβιστών και εκπρόσωποι του κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και από άλλες χώρες της Ευρώπης θα δώσουν το παρόν στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών αλλά και παροχής ενημέρωσης για τη νομική και υλική στήριξη των προσφύγων στις χώρες υποδοχής.

 

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί σε δύο συνεχόμενες ημέρες. Την Τρίτη, 31 Μαΐου, οι αλληλέγγυοι πολίτες και οι συλλογικότητες από την Ελλάδα που θα παραβρίσκονται στις Βρυξέλλες, θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν στην Ελληνική Κοινότητα των Βρυξελλών για μια παρουσίαση των δράσεών τους και συζήτηση με το κοινό. Την επομένη θα πραγματοποιηθεί η τιμητική τελετή και συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

Τρίτη, 31 Μαΐου, στην Ελληνική Κοινότητα των Βρυξελλών (Rue de Suede 37, 1060) 18:30-20:30. Σε συνδιοργάνωση με την Αλληλέγγυα Κοινότητα Βρυξελλών.

και

Τετάρτη, 1η Ιουνίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες στην αίθουσα Α1G2, 18:00-21:00.

 Παρακολουθήστε εδώ ζωντανά την εκδήλωση

Refugees

 

 


(Visited 155 times, 1 visits today)

Read more:
29481713814_2618dcc52d_z
Κούλογλου: Μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τη βοήθεια στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κύματος της πανδημίας, που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον, «είναι εντελώς ανεπαρκή. Έρχονται...

Close