50 χρόνια Πολυτεχνείο / Οι γυναίκες στον αντιδικτατορικό αγώνα

Permalink

Σήμερα συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Για το λόγο αυτό, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου διοργάνωσε στις Βρυξέλλες, στο ιστορικό jazz club των Βρυξελλών, Sounds, και στην αίθουσα του «Μανώλης Γλέζος», μια βραδιά εκδηλώσεων με θέμα την αντιδικτατορική αντίσταση, αναδεικνύοντας μια λιγότερο γνωστή πτυχή της, εκείνη της συμβολής των γυναικών σε αυτή.

Κατά την εκδήλωση το κοινό των Βρυξελλών συγκλονίστηκε από τις μαρτυρίες γυναικών μελών της Εταιρείας Φίλων του Χώρου Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης (1967-1974), που συνέλαβε το δικτατορικό καθεστώς, που κρατήθηκαν σε άθλιες συνθήκες, που βασανίστηκαν, που παραπέμφθηκαν σε στρατοδικεία και οδηγήθηκαν στις φυλακές.

Δείτε βίντεο από την εκδήλωση:

Έγινε αναφορά στις γυναίκες που στάλθηκαν χωρίς δίκες στην εξορία ή που κατήγγειλαν τα εγκλήματα του δικτατορικού καθεστώτος σε διεθνείς οργανώσεις και στις γυναίκες που πρόσφεραν «στα μετόπισθεν», στα σπίτια των αγωνιστών, κρατώντας όρθιες τις οικογένειές τους και εμψυχώνοντας τους δικούς τους που βρέθηκαν σε φυλακές και εξορίες.

Επίσης, προβλήθηκε βίντεο με συγκλονιστικές μαρτυρίες γυναικών της αντίστασης, παραγωγής της Εταιρείας Φίλων, με σκοπό να γίνει αντιληπτή η αναγκαιότητα περαιτέρω καταγραφής των πηγών για τη διατήρηση της μνήμης.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μια συναυλία του σχήματος belgriego, αποτελούμενο από Ελληνίδες και Βελγίδες μουσικούς, οι οποίες ερμήνευσαν τραγούδια εμπνευσμένα από την αντιδικτατορική αντίσταση.

Δείτε τη συναυλία:

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=700897445337407&t=9

 


(Visited 14 times, 1 visits today)

Read more:
kouloglouflames
Συνδιοργάνωση Στ. Κούλογλου & ευρωβουλευτών της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς από Ισπανία και Πορτογαλία για το πρόβλημα της πρόληψης & αντιμετώπισης των πυρκαγιών

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου συμμετείχε χθες σε κοινή εκδήλωση στο ΕΚ στις Βρυξέλλες με τους ευρωβουλευτές της ομάδας...

Close