Αχμάντ Αλ Κιλάνι / Ο επιζών του ναυαγίου της Πύλου περιγράφει τι έγινε στο Adriana

Permalink

«Πλήρωσα 4000$ για να ανέβω στο πλοίο για την Ευρώπη. Πλήρωσα έξτρα 50 ευρώ για να είμαι στο κατάστρωμα και όχι στα αμπάρια. Στο δεύτερο αμπάρι ήταν περίπου 150 άτομα. Στο πρώτο 200. Στο κατάστρωμα είμασταν άλλοι 300. Όλοι στρυμωγμένοι. Ταξιδεύαμε τέσσερις μέρες, χωρίς φαγητό και νερό, με τη μηχανή του πλοίου να χαλάει και να την επισκευάζουμε. Κάποιοι έπιναν νερό από τη θάλασσα. Πέντε νεκρούς είχαμε  πριν ακόμη το ναυάγιο στο πλοίο. Από την πείνα, από τη δίψα, από την απελπισία. Μας προσέγγισαν δυο εμπορικά σκάφη, που μας έδωσαν νερό και ψωμί. Δεν έφταναν όμως για όλους και ξέσπασε μάχη στο πλοίο».

«Την πέμπτη μέρα, στις 14 Ιουνίου, η μηχανή χάλασε ξανά. Καλούσαμε σε βοήθεια. Κάποιοι λένε ότι αρνηθήκαμε τη βοήθεια της ελληνικής ακτοφυλακής. Αυτό είναι ψέμα. Θέλαμε βοήθεια από τον οποιοδήποτε. Μας πλησίασε το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής. Μας πέταξαν σκοινί να μας σύρουν σε ιταλικά νερά. Αφού κατάφεραν να μας δέσουν, ξεκίνησαν να μας ρυμουλκούν αλλά πήγαινε γρήγορα το σκάφος τους, με αποτέλεσμα το δικό μας να γέρνει επικίνδυνα. Φωνάζαμε να σταματήσουν, αλλά δεν το έκαναν. Το σκάφος μας αναποδογύρισε.

Εγώ επειδή ήμουν στο κατάστρωμα, έπεσα στη θάλασσα. Το σκάφος με τραβούσε κάτω. Η άνωση με εγκλώβιζε στο αναποδογυρισμένο κατάστρωμα. Προσπάθησα να ξεφύγω. Όταν πια βγήκα στην επιφάνεια το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής είχε απομακρυνθεί. Ήταν στα 500 περίπου μέτρα. Φώναζα. Παρακαλούσα. Δεν γύρισαν. Προσπάθησα να κολυμπήσω προς αυτούς. Κολύμπησα μια ώρα περίπου. Όταν έφτασα δε μου πέταξαν σωσίβιο. Κατέβασαν δυο λέμβους λίγο αργότερα και μας πήραν. Μια ερώτηση έχω μόνο: Γιατί δε μας βοήθησαν; Σ’ αυτή την ερώτηση θέλω απάντηση από την ελληνική ακτοφυλακή».

 https://www.youtube.com/watch?v=RjPyDLZzuYw&t=2s

Η μαρτυρία του Αχμάντ Αλ Κιλάνι, ενός εκ των 104 επιζώντων του ναυαγίου της Πύλου συγκλόνισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την εκδήλωση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου «Αυτοψία ενός εγκλήματος: Έξι μήνες από το ναυάγιο της Πύλου».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και για το ελληνικό κοινό την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο Τριανόν στις 19:30. Κατά την «αυτοψία» του ναυαγίου της Πύλου, επιζώντες, συγγενείς και δικηγόροι των θυμάτων, ακτιβιστές και ΜΚΟ, δημοσιογράφοι που ερεύνησαν την υπόθεση, ερευνητές και ιατροδικαστικοί αναλυτές θα πάρουν τον λόγο σε μια προσπάθεια να αναδείξουν τις συνθήκες και τις αποφάσεις που οδήγησαν στην τραγωδία, στις καθυστερήσεις της έρευνας και στην προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών.

Επίσης, την ίδια μέρα και στο ίδιο μέρος, στις 22:00, θα γιορταστεί η αποφυλάκιση των Μοχαμάντ, Αμίρ και Ακίφ, των τριών προσφύγων που είχαν καταδικαστεί άδικα σε δεκάδες χρόνια φυλακή ως διακινητές, με μια μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή της Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών για το Προσφυγικό στην οποία θα εμφανιστούν αλφαβητικά οι:

Βαμβακούσης Ηλίας,
Βελεσιώτου Φωτεινή και μαζί της οι Νίκος Ζουρνής, Ορέστης Κολέτσος και Παναγιώτης Παπαγεωργίου,
Μποφίλιου Νατάσσα και μαζί της ο Αντώνης Παλαμάρης
Μυστακίδης Δημήτρης, και μαζί του η Έλενα Αβραμιώτη
Σιώτας Φώτης και μαζί του ο Γιώργος Φουντούκος
Φριντζήλα Μάρθα
και το σχήμα Aegean Music Project, αποτελούμενο από τους Δημήτρη Μπουσούνη, Αλέξανδρο Παπανικολάου, Zekiye Yurekli και Peter Jaques

Η είσοδος και στις δυο εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.


(Visited 7 times, 1 visits today)

Read more:
43976944790_eadb2e49ac_k
Κούλογλου για Ουκρανία: ο Πούτιν είναι η ονείρωξη της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ

Η βάρβαρη εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων είναι «η ονείρωξη του ΝΑΤΟ και της Ουάσιγκτον», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία,...

Close