Σήμερα στο Τριανόν: Πύλος / Αυτοψία ενός εγκλήματος & Συναυλία για μια δικαίωση

Permalink

Η αυτοψία του ναυαγίου της Πύλου, του πλέον πολύνεκρου προσφυγικού ναυαγίου της Μεσογείου πραγματοποιείται σήμερα στις 19:30 στον κινηματογράφο Τριανόν, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου. Επίσης σήμερα και στο ίδιο μέρος, στις 22:00, θα γιορταστεί η αποφυλάκιση των Μοχαμάντ, Αμίρ και Ακίφ, των τριών προσφύγων που είχαν καταδικαστεί άδικα σε δεκάδες χρόνια φυλακή ως διακινητές, με μια μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή της Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών για το Προσφυγικό στην οποία θα εμφανιστούν αλφαβητικά οι:

Βαμβακούσης Ηλίας,
Βελεσιώτου Φωτεινή και μαζί της οι Νίκος Ζουρνής, Ορέστης Κολέτσος και Παναγιώτης Παπαγεωργίου,
Μποφίλιου Νατάσσα και μαζί της ο Αντώνης Παλαμάρης
Μυστακίδης Δημήτρης, και μαζί του η Έλενα Αβραμιώτη
Σιώτας Φώτης και μαζί του ο Γιώργος Φουντούκος
Φριντζήλα Μάρθα
και το σχήμα Aegean Music Project, αποτελούμενο από τους Δημήτρη Μπουσούνη, Αλέξανδρο Παπανικολάου, Zekiye Yurekli και Peter Jaques.

Κατά την «αυτοψία» του ναυαγίου της Πύλου, επιζώντες, συγγενείς και δικηγόροι των θυμάτων, ακτιβιστές και ΜΚΟ, δημοσιογράφοι που ερεύνησαν την υπόθεση, ερευνητές και ιατροδικαστικοί αναλυτές θα πάρουν τον λόγο σε μια προσπάθεια να αναδείξουν τις συνθήκες και τις αποφάσεις που οδήγησαν στην τραγωδία, στις καθυστερήσεις της έρευνας και στην προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών.

Μεταξύ άλλων θα μιλήσουν ο δικηγόρος των προσφύγων άδικα κατηγορούμενων ως διακινητών, Δημήτρης Χούλης, ο δικηγόρος των επιζώντων, Βασίλης Παπαδόπουλος, η Ειρήνη Γαϊτάνου, από την RSA (Refugee Support Aegean), ο Στέφανος Λεβίδης από τη Forensis, την ερευνητική ομάδα, που μελέτησε ενδελεχώς το ναυάγιο με τρισδιάστατη αναπαράσταση του, ο δημοσιογράφος του Solomon, το οποίο έκανε μια βραβευμένη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έρευνα για το ναυάγιο, Σταύρος Μαλιχούδης, o διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος, και ο επιζώντας του ναυαγίου Ahmad Al Κilani, o οποίος συγκλόνισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την μαρτυρία του, στην σχετική εκδήλωση του Στ. Κούλογλου.

Ακόμη, για την υποστήριξη των προσφύγων, που καταδικάζονται άδικα σε εξοντωτικές ποινές φυλάκισης ως διακινητές – μια πρακτική της ελληνικής κυβέρνησης που φιλοδοξεί αποτυχημένα να αποτρέψει τις προσφυγικές ροές, ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου έχει οργανώσει, ήδη από το 2021, τη διεθνή πρωτοβουλία «142 χρόνια φυλακή: Δίκαιη Δίκη για τον Μοχάμαντ», που υποστηρίζεται από περισσότερους από 2000 ευρωβουλευτές, οργανώσεις και μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

O Ακίφ Ρασούλι, o Αμίρ Ζαχίρι και ο Μοχαμάντ Χανάντ Αμπντί ήταν θύματα αυτής της πρακτικής της ελληνικής κυβέρνησης, οι δυο πρώτοι καταδικασμένοι σε 50 χρόνια έκαστος, ενώ ο Μοχαμάντ, πολιτικός πρόσφυγας από τη Σομαλία, σε 142 χρόνια, παρότι έσωσε 31 ζωές από τη θάλασσα. Μετά τη διεθνή κινητοποίηση της πρωτοβουλίας, πραγματοποιήθηκαν δίκαιες δίκες στις οποίες οι συνήγοροι των Ακίφ, Αμίρ και Μοχαμάντ πέτυχαν την αθώωση και απελευθέρωσή τους τον περασμένο χρόνο.

Ο Μοχαμάντ Χανάντ Αμπντί και ο Αμίρ Ζαχίρι θα είναι παρόντες στο Τριανόν για να μοιραστούν τη δική τους εμπειρία, δίνοντας και αυτή την πλευρά του μαρτυρικού ταξιδιού των ανθρώπων αυτών προς μια καλύτερη ζωή.

Η είσοδος και στις δυο εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.


(Visited 32 times, 1 visits today)

Read more:
311925-5041081_1
ΣΥΡΙΖΑ θα λες και θα κλαις: εβδομάδα με καρναβάλια και μπάφους

«ΣΥΡΙΖΑ θα λες και θα κλαις» λέγεται η νέα εβδομαδιαία στήλη, η οποία δημοσιεύεται κάθε Δευτέρα στο Tvxs.gr. Mπορεί να...

Close