Η «Νονά» του Στέλιου Κούλογλου στο ευρωκοινοβούλιο [ΒΙΝΤΕΟ]

Permalink

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε στη «Νονά» του Στέλιου Κούλογλου πλήθος καλεσμένων, κατά την προβολή της ταινίας που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια κοινή πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και της Ιταλίδας Ευρωβουλευτή της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Μπάρμπαρα Σπινέλι.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του κοινού, ο Στέλιος Κούλογλου μίλησε για τη σημασία που δίνει στη χρήση του χιούμορ και της σάτιρας στις ταινίες του, ενώ ύστερα από ερώτηση ενός θεατή, για το αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε τις γερμανικές αποζημιώσεις για λόγους προπαγάνδας και διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, τόνισε ότι, εκτός από τους νεοναζί, η ελληνική γνώμη τάσσεται ομόφωνα υπέρ της διεκδίκησης του εξαναγκαστικού κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων για τα θύματα του ναζισμού στην Ελλάδα. Είπε μάλιστα ότι η διεκδίκηση δεν ήταν απλώς ένα διαπραγματευτικό μέσο, αλλά ένα δίκαιο και ηθικό αίτημα το οποίο πρέπει αναμφισβήτητα να ικανοποιηθεί και ότι καμία κυβέρνηση έως τώρα στην Ελλάδα, δεν είχε το θάρρος να το στηρίξει σε διεθνές επίπεδο. Στο ίδιο θέμα, η Μπάρμπαρα Σπινέλι αναφέρθηκε στη διεθνή συνδιάσκεψη για τις γερμανικές οφειλές μετά το Β” Παγκόσμιο που είχε ως αποτέλεσμα την ελάφρυνση του γερμανικού χρέους με τη συναίνεση μάλιστα πολλών κρατών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.

Σχολιάζοντας την ταινία, η κ. Σπινέλι μίλησε για το «μυστήριο Μέρκελ» εξηγώντας ότι «κερδίζει τη μία εκλογική διαδικασία μετά την άλλη, χωρίς να προσφέρει κανένα όραμα, γιατί δεν έχει κανένα όραμα, κανένα συναίσθημα, απλώς υπολογίζει, ως φυσικός που είναι». Όπως είπε και η ίδια, η ταινία του Στέλιου Κούλογλου δείχνει με χιούμορ, σαρκασμό αλλά και με τραγικό τρόπο τη «διπλή φύση» της Άγνκελας Μέρκελ, η οποία αποτελείται από ένα μείγμα «σκληρότητας, ακραίας πονηριάς και ακραίας μετριότητας». Επέκρινε μάλιστα τη στάση της γερμανίδας καγκελαρίου τόσο κατά τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης όσο και του προσφυγικού ζητήματος ως «εθνικιστική», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό της και για τη χώρα της» ενώ συμπεριέλαβε τη φράση «Κύριε Παπανδρέου, πρέπει να πονέσετε», την οποία είχε πει η Μέρκελ στον Γιώργο Παπανδρέου κατά τις πρώτες διαπραγματεύσεις του μνημονίου, στις σκληρότερες που έχει ακούσει η ίδια από τη Γερμανία τα τελευταία χρόνια.


(Visited 69 times, 1 visits today)

Read more:
358102-to_khali
Το χαλί…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close