Ευρωκοινοβούλιο: Ημερίδα για τα παιδιά θύματα της κρίσης στην Ελλάδα

Permalink

 

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, η Ευρωβουλευτής Jean Lambert, Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Δικαιώματα του Παιδιού και η διεθνής ΜΚΟ LUMOS, συνδιοργανώνουν την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα, «Διασφάλιση της ποιότητας της φροντίδας και της προστασίας των παιδιών στην Ελλάδα σε περίοδο κρίσης».

Το πάνελ της συζήτησης θα συντονίσουν από κοινού οι Ευρωβουλευτές Στέλιος Κούλογλου και Jean Lambert σε συνεργασία με τη LUMOS, μια διεθνή ΜΚΟ που ιδρύθηκε από την συγγραφέα J.K. Rowling και έχει στόχο τον τερματισμό του εγκλεισμού των παιδιών σε ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, μέχρι το 2050. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και της κοινωνίας των πολιτών.

Τί έχουν αποδείξει έρευνες 80 ετών για τον εγκλεισμό

Έρευνες ογδόντα περίπου χρόνων έχουν αποδείξει τις βλάβες που προκαλεί στα παιδιά ο εγκλεισμός σε ιδρύματα. Παρά τις καλές προθέσεις, τα ιδρύματα δεν προστατεύουν τα παιδιά, αντιθέτως τα αφήνουν πιο ευάλωτα στη βία, την κακοποίηση και την παραμέληση.

Η ΕΕ έχει αναγνωρίσει τη ζημία που έχει προκαλέσει ο εγκλεισμός κι έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες να τερματιστεί αυτή η μορφή περίθαλψης. Με την εισαγωγή ενός εκ των προτέρων όρου για την κοινωνική ένταξη με προτεραιότητα τη «μετάβαση από τα ιδρύματα στην παροχή υπηρεσιών σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας» στον κανονισμό 1303/2013 των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ESI), η ΕΕ έχει απαγορεύσει τη χρήση τους για την συντήρηση, ανακαίνιση ή κατασκευή ιδρυμάτων, ενώ ενθαρρύνει τα κράτη μέλη, τα οποία δεν έχουν ακόμη κάνει τη μετάβαση, να δώσουν προτεραιότητα σε προγράμματα που την υποστηρίζουν.

Τρόποι, πόροι, λύσεις

Η συζήτηση θα ασχοληθεί με τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η φροντίδα των παιδιών και τα συστήματα προστασίας στην Ελλάδα και θα προτείνει τρόπους με τους οποίους όλοι οι διαθέσιμοι πόροι, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών ταμείων, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα για την παροχή λύσεων, σύμφωνα με την αρχή της προστασίας του παιδιού, των υφιστάμενων διεθνών νομοθεσιών και της ΕΕ.

Παράλληλα, θα παρουσιαστεί η πρόσφατη έρευνα της LUMOS για την κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, ώστε να ξεκινήσει μια συζήτηση για το πώς θα εξασφαλιστεί η αποτελεσματική αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Κοινωνικών και Επενδυτικών Ταμείων στη χώρα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών, την προστασία του παιδιού, την ποιότητα της οικογένειας και τη φροντίδα σε επίπεδο κοινότητας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 13:30 – 16:00 στην αίθουσα A8F388

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

13.30: Χαιρετισμοί από τους Ευρωβουλευτές Στέλιο Κούλογλου και Jean Lambert και από την Georgette Mulheir, Διευθύνουσα Σύμβουλο της Lumos

13.45: Συζήτηση 1: Προκλήσεις που αντιμετωπίζει η υπάρχουσα φροντίδα και προστασία των παιδιών στην Ελλάδα – Συντονισμός Στέλιος Κούλογλου

Δημήτρης Καρελλάς, Γενικός Γραμματέας, Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ελλάδα

Κώστας Χρυσόγονος, Ευρωβουλευτής, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Jan Jařab, Περιφερειακός Αντιπρόσωπος, ΥΑ Περιφερειακό Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη

Γιώργος Νικολαΐδης, Υποστήριξη και Σύμβουλος Δικτύου της Lumos και Διευθυντής του Τμήματος Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού

Γιάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος, Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία

Κατερίνα Νάνου, Εκστρατεία «The Opening Doors», Eurochild

 

14.30: Συζήτηση 2: Προς μια μεταρρύθμιση της φροντίδας των παιδιών και των συστημάτων προστασίας

Jiří Svarc, Επικεφαλής της Μονάδας Εθνικής Απασχόλησης και Παρακολούθησης της Κοινωνική Ένταξη και Λειτουργίας του ΕΚΤ για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Κύπρο.

Κωστής Παπαϊωάννου, Γενικός Γραμματέας, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ελλάδα

Margaret Tuite, Συντονίστρια για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Julius op de Beke, Υπεύθυνος Πολιτικής, Αναπηρίας και Μονάδας Ένταξης, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Georgette Mulheir, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Lumos

15.15: Συμπερασματικές παρατηρήσεις

 

196139g-screen_shot_2016-02-17_at_9.30.06_p.m.


(Visited 141 times, 1 visits today)

Read more:
333547-radio-arvila
Διυλίζοντας τον Κουφοντίνα, καταπίνοντας τον Σαμαρά | Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Τις προάλλες επανεμφανίστηκε  η σατιρική εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» στο OPEN, την ίδια ώρα με τα δελτία ειδήσεων άλλων τηλεοπτικών σταθμών....

Close